Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Porsche je pregovarao s Appleom o mogućoj suradnji Istaknuto

Porsche je pregovarao s Appleom o mogućoj suradnji

Porscheovi direktori su krajem prošle godine otputovali u Sjedinjene Države kako bi razgovarali o mogućim zajedničkim projektima s Appleom i drugim tehnološkim tvrtkama.

Glavni izvršni direktor tog proizvođača luksuznih automobila Oliver Blume ne samo što je tijekom predstavljanja godišnjih poslovnih rezultata potvrdio razgovore s Appleom, već je i rekao kako već imaju Apple CarPlay, pa će proširiti suradnju temeljem toga.

Dodao je kako te dvije tvrtke već tradicionalno blisko surađuju i na istoj su valnoj duljini. Ipak, još je prerano za bilo kakve odluke o budućim zajedničkim projektima.

Blume je također rekao kako Porsche razmatra ulazak u utrke Formule jedan. Konačna odluka o tome nije još donesena, piše Reuters.

Njemačke novine Frankfurter Allgemeine Zeitung objavile su tijekom siječnja ove godine kako bi nadzorni odbor Volkswagena trebao do kraja veljače odlučiti hoće li Audi i Porsche postati dijelom F1.

Novi modeli, gorivo i infrastruktura

Porsche namjerava elektrificirati 80 posto vozila iz svog kataloga do 2030. godine.U istom roku planiraju postati i ugljično neutralni. Najavili su dva nova modela električnih vozila. Macan SUV bi se trebao pojaviti tijekom 2023., a sportski model 718 do 2025. Stižu i hibridna izdanja modela 911, ali ne zna se još točno kad. Blizu 40 posto njihovih modela prodanih lani bili su električni ili hibridi.

Također su najavili ulaganje u postaje za punjenje visoke klase i vlastitu infrastrukturu za punjenje te investiciju od oko 24 milijuna USD u razvoj e-goriva, klimatski neutralnog goriva koje bi trebalo zamijeniti benzin u neelektričnim vozilima.

Tijekom 2021. godine povećali su prodaju za 4,4 milijarde eura, pri čemu je električni model Taycan treću godinu zaredom nadmašio legendarni model 911. Naime, prodano je 41.296 Taycana naspram 38.464 911-ce, piše Yahoo. Ukupno su ostvarili 33,1 milijardde eura prihoda i operativnu zaradu od 5,3 mlrd. € Oba su iznosa rekordna.

O Appleovom automobilu priča se već godinama. Projekt je dobio službeno interno odobrenje još 2014. godine, ali zasad nismo imali prilike vidjeti ništa konkretno. Krajem prošle godine mediji su pisali kako Apple ubrzava rad na razvoju, čiji će konačni proizvod biti potpuno autonomno električno vozilo.

Analitičar Ming-Chi Kuo nedavno je objavio kako je tim koji je radio na tom projektu već neko vrijeme raspušten te kako će morati biti reorganiziran ako se u Appleu žele pridržavati cilja o pokretanju masovne proizvodnje do 2025. godine, piše Mac Rumors.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next