Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Volkswagen sklopio tri partnerstva za baterije za električna vozila Istaknuto

Volkswagen sklopio tri partnerstva za baterije za električna vozila

Volkswagen je sklopio tri nova partnerstva vezana uz baterije za električna vozila.

Dogovorena je suradnja s grupacijom Umicore (bave se materijalima), 24M Technologies (baterije su im specijalnost) i Vulcan Energy Resources (planiraju projekt izvlačenja litija iz vode u Njemačkoj).

Zajedničko ulaganje s Umicoreom Vokswagenu bi trebalo donijeti materijale za katode, ključnu komponentu litij-ionskih baterija. Početni proizvodni kapaciteti u pogonu Gigafactory u Salzgitteru (Njemačka) bit će 20 gigavatsati, što bi do 2030. godine trebalo porasti do 160 gigavatsati.

Startup 24M dobio je Volkswagenovu investiciju kako bi nastavili s razvojem baterije koja ima elektrodu polučvrstog stanja. U toj tvrtci, koja je ponikla iz američkog MIT-ja, kažu kako je njihov proizvodni proces brži od sadašnjih i manje kapitalno intenzivan. Zasad nije poznato o kolikom je ulaganju riječ, piše Tech Crunch.

Dio investicijskog plana od 30 mlrd. €

Što se Vulcana tiče, potpisani ugovor obvezuje obje strane na ugljično neutralan litij proizveden u Njemačkoj. To namjeravaju ostvariti postupkom koji bi trebao biti manje štetan po okoliš, a i energija za proizvodnju bi trebala dolaziti iz obnovljivih izvora. Vulcan bi Volkswagenu trebao isporučivati litij-hidroksid tijekom pet godina, počevši od 2026.

Sva tri sporazuma dio su plana njemačkog proizvođača automobila prema kojem će uložiti 30 milijardi eura u električna vozila. Samo u Europi planiraju izgraditi šest velikih tvornica baterija do kraja ovog desetljeća, ukupnog proizvodnog kapaciteta od 240 gigavatsati. Cilj je da do 2040. godine kompletan portfelj automobila, kamiona i drugih vozila nema emisija stakleničkih plinova.

Početkom ovog mjeseca američki General Motors najavio je slično zajedničko ulaganje s južnokorejskom tvrtkom POSCO Chemical, koja bi u Sjevernoj Americi trebala izgraditi novi pogon za proizvodnju katodnih materijala do 2024. Stellantis je sklopio vlastiti sporazum o isporuci litija s Vulcanom tijekom studenog.

Trenutno većina katoda i anoda za baterije biva proizvedena u Kini. Oko 75 posto budućih pogona za proizvodnju litij-ionskih baterija također bi trebalo biti u toj državi.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next