Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Apple tuži izraelsku tvrtku zbog špijunskog softvera Istaknuto

Apple tuži izraelsku tvrtku zbog špijunskog softvera

Apple je podigao tužbu protiv izraelske grupacije NSO i njene tvrtke majke OSY Technologies zbog navodnog ciljanja korisnika iPhonea hakerskim alatima.

U tužbi predanoj Okružnom sudu u Kaliforniji navedeno kako je grupacija NSO kreirala više od sto lažnih Apple ID vjerodajnica i koristila ih za napade i nadzor koji se protezao i izvan granica pojedinih država.

Appleovi web poslužitelji pritom nisu bili hakirani, ali su ih u NSO zlorabili i njima manipulirali. Uz to su jabučare uvukli u svojevrsnu utrku u naoružanju, time što su konstantno nadograđivali svoj zlonamjerni softver i nastojali zaobići postavljene mehanizme zaštite.

Traže trajnu zabranu korištenja Appleovog softvera

Cilj tužbe je spriječiti daljnju zlorabu i nanošenje štete Appleovim korisnicima te ishoditi trajnu zabranu koja će tim dvjema tvrtkama onemogućiti korištenje Appleovog softvera, usluga i uređaja. Također ih žele proglasiti odgovornima za nadzor i ciljanje Appleovih korisnika.

Iz Applea su najavili kako će, ako dobiju parnicu, odštetu i deset milijuna američkih dolara donirati skupinama koje istražuju kibernetički nadzor, među kojima je Citizen Lab (u kojem su prvi put otkriveni NSO-vi napadi).

Softver Pegasus grupacije NSO može zaraziti uređaje s operativnim sustavima Android i iOS te onima koji njime upravljaju na daljinu omogućiti presretanje poruka, fotografija i e-pošte, bilježenje poziva i potajno uključivanje mikrofona i kamera. U grupaciji NSO tvrde kako su te hakerske alate izradili kako bi poslužili za lov na teroriste i kriminalce. Prodavali su ih, kažu, isključivo vojnim, policijskim i obavještajnim agencijama u državama koje drže do ljudskih prava.

Ali, navodno su bili korišteni i protiv aktivista, disidenata, političara i novinara. a vlasti Sjedinjenih Država su NSO početkom ovog mjeseca zbog toga postavile na trgovinsku crnu listu.

Appleov potez dolazi nakon što su praksu NSO kritizirale i druge tehnološke tvrtke među kojima su Microsoft, Meta Platforms (dosad poznata kao Facebook), Alphabet (u čijem je vlasništvu Google) i Cisco Systems, piše BBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next