Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Salvador uveo bitkoin kao službeno sredstvo plaćanja Istaknuto

Salvador uveo bitkoin kao službeno sredstvo plaćanja

Salvador je postao prvom državom na svijetu koja je prihvatila digitalnu kriptovalutu bitkoin kao legalno sredstvo plaćanja.

Netom prije službenog uvođenja nove valute kupili su 400 bitkoina, vrijednih više od 21 milijun USD. Svakom je građaninu obećan udio u protuvrijednosti od 30 američkih dolara ako se prijave za korištenje državnog digitalnog novčanika, nazvanog Chivo.

Uz to postavljeni i bankomati koji omogućavaju mijenjanje bitkoina u dolare i podizanje novca bez naknade. Salvadoru je u postavljanju infrastrukture pomogla tvrtka Strike.

Nakon te transakcije vrijednost bitkoina je porasla na više od 52 tisuće USD prvi put od svibnja ove godine. Cijena mu je istog dana pala na 50.156 USD.

Tvrtke će morati prihvaćati plaćanje u bitkoinu usporedo s američkim dolarom koji je službena valuta u Salvadoru od 2001. godine, piše Yahoo, a bit će ju moguće koristiti i za plaćanje poreza. Zasad nema naznaka kako bi bitkoin mogao u potpunosti zamijeniti dolar već će dvije valute biti korištene usporedno.

Ušteda od 400 mil. USD godišnje

U toj srednjoameričkoj državi nadaju se kako će sniziti troškove naknada za milijarde dolara koje u nju pristižu iz inozemstva. Procjenjuje se kako bi time mogla biti ostvarena ušteda od oko 400 milijuna američkih dolara godišnje. Također očekuju kako bi uvođenje bitkoina moglo omogućiti pristup bankovnim uslugama onima koji ih trenutno ne koriste.

Kritičari upozoravaju kako bi također moglo poslužiti i za pranje novca te kako uvođenje digitalne kriptovalute dolazi s regulatornim i financijskim rizicima.

Nakon što je prihvaćen zakon koji je omogućio uvođenje bitkoina kao službene valute agencija Moody's je snizila Salvadorov kreditni rejting, a i obveznice te države denominirane u dolarima našle su se pod pritiskom.

Salvador trenutno pokušava sklopiti sporazum o zajmu s Međunarodnim monetarnim fondom vrijedan više od milijarde USD.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next