Biz Tech web portal powered by vidi logo2

FERIT Osijek: Osnovan Centar za umjetnu inteligenciju Istaknuto

FERIT Osijek: Osnovan Centar za  umjetnu inteligenciju

FERIT već deset godina ima izborni blok Robotika i umjetna inteligencija, a od ožujka ove godine osnovan je i Centar za umjetnu inteligenciju u kojemu se organiziraju tematska predavanja na temu primjene generativnog AI-ja.

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek redovito usklađuje studijske programe s potrebama tržišta rada i prilagođuje ih ubrzanom razvoju tehnologije. S obzirom da profesori rade na istraživanjima upravo u području razvoja novih tehnologija, to je odlična prilika da se u studijske programe ugrade najnovije znanstvene spoznaje i trendovi.

Već deset godina s umjetnom inteligencijom

Upravo na tom tragu FERIT već dulji niz godina ima umjetnu inteligenciju zastupljenu u studijskim programima. Već skoro deset godina na sveučilišnom diplomskom studiju Računarstvo postoji izborni blok Robotika i umjetna inteligencija. Fakultet je prepoznao snažan razvoj generativne i drugih grana umjetne inteligencije, te je u ožujku 2024. godine osnovao i Centar za umjetnu inteligenciju.

Fig4.png

Njegov je zadatak predanost istraživanju i suradnji sa ciljem oblikovanja budućnosti umjetne inteligencije te doprinos ostvarivanju misije Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku u akademskoj izvrsnosti i društvenom utjecaju. Kroz centar se organiziraju tematska predavanja za sve studente na temu primjene generativnog AI-ja, a plan je od sljedeće akademske godine pokrenuti i edukacije za učitelje u osnovnim školama kako bi stekli kompetencije za poučavanje učenika za primjenu generativnog AI-ja. Istovremeno je ideja i poboljšati nastavni proces njegovom primjenom.

Dva nova modula iz područja umjetne inteligencije i strojnog učenja

Postoji povećan interes studenata za radom na strojnom učenju, a fakultet je zadnjim izmjenama studijskih programa na gotovo svim programima uveo najmanje jedan kolegij koji je posvećen strojnom učenju. Posljedično tome, povećan je i broj tema za završne i diplomske radove iz područja strojnog učenja, što je svakako potvrda povećanja interesa studenata za ovom temom.

vidi-edu-ferit-osijek-u-tekst-slika-2.jpg

U skladu s tim, sljedeće akademske godine kreće se s izvođenjem novog sveučilišnog diplomskog studija Računarstvo koji studentima nudi četiri modula od kojih su dva upravo s tog područja: modul Umjetna inteligencija i robotika te modul Podatkovne znanosti. S obzirom na važnost ovog područja, u suradnji sa Centrom za umjetnu inteligenciju, fakultet će i dalje će razvijati studijske programe u tom području i intenzivno raditi na internacionalizaciji svih svojih studijskih programa.

Izazovi vezani uz AI

Korištenje AI-ja treba smatrati novim alatom koji će zasigurno omogućiti unaprjeđenje kvalitete nastavnog procesa te olakšati studentima usvajanje gradiva i stjecanje novih vještina i kompetencija. Na nastavnicima je da nađu rješenja kako generativni AI iz „problema“ pretvoriti u koristan alat. Prethodno spomenute radionice koje će fakultet organizirati kroz Centar za umjetnu inteligenciju su upravo jedan od načina na koji se to može realizirati.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next