Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Deseta obljetnica Portala za škole Istaknuto

Deseta obljetnica Portala za škole

Prije točno deset godina na adresi www.skole.hr objavljen je Portal za škole. Pokrenula ga je Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet na poticaj i u suradnji s tadašnjim Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa. Cilj je bio pružiti virtualno okupljalište članovima školske zajednice putem kojeg će moći razmjenjivati iskustva te surađivati i saznavati brojne korisne informacije namijenjene nastavnicima, učenicima i njihovim roditeljima.

Osim toga, zamišljeno je da se na Portalu objavljuju sadržaji koji će pružiti podršku nastavnicima i učenicima za uporabu informacijske tehnologije (IT) u svakodnevnom radu i učenju.

U prvih deset godina na Portalu za škole objavljeno je 11 283 teksta te je zaprimljeno i objavljeno 1143 digitalna nastavna materijala, 321 učenički rad i 697 vijesti iz škola te 24 nastavnička teksta iz prakse. Stranice Portala tijekom 10 godina posjećene su 12 089 911 puta, a održano je i 16 natjecanja s velikim brojem sudionika.

Portal danas sadrži 17 rubrika od kojih je važno istaknuti „Suvremeno obrazovanje“, rubriku namijenjenu nastavnicima čiji je cilj pružiti podršku i motivirati nastavnike za primjenu IT-a u poučavanju. U rubrici „Dobro je znati“, namijenjenoj učenicima i roditeljima, učenici mogu pročitati edukativne i informativne tekstove te razne savjete koji im mogu pomoći u ispunjavanju njihovih svakodnevnih školskih obveza, ali i pri organizaciji slobodnih aktivnosti. Roditelji također mogu pronaći razne korisne savjete, zanimljivosti te tekstove čije teme obrađuju aktualne probleme s kojima se svakodnevno suočavaju u odgoju djeteta. Najdinamičniji dio Portala za škole su vijesti vezane uz školstvo. Na Portalu se također mogu pronaći popisi škola, učeničkih domova i fakulteta, a predstavljene su i najnovije informacije o uslugama Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje i drugih važnih ustanova. Kontinuirano se prikupljaju i objavljuju sadržaji koje nastavnici i učenici samostalno izrađuju poput vijesti iz škola, školske novine, digitalni nastavni materijali, tekstovi u rubrici “Iz prakse“ koje objavljuju nastavnici te učenički radovi.

Putem Portala moguće je pristupiti i uslugama koje CARNet nudi školama te pronaći brojne korisne informacije o tim uslugama.

CARNet i u budućnosti planira prilagodbe i poboljšanja u skladu s aktualnim trendovima te sugestijama od strane korisnika.

Posjetite rođendansku stranicu Portala na kojoj će biti moguće uključiti se u razne aktivnosti u idućih godinu dana te proslaviti jubilarni 10. rođendan Portala za škole. Pogledajte i rođendanski video s kojim započinje jubilej.

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next