Biz Tech web portal powered by vidi logo2

FOI: Gradi se Regionalni centar za predinkubaciju u pametnoj industriji Istaknuto

FOI: Gradi se Regionalni centar za predinkubaciju u pametnoj industriji

FOI nudi širok spektar studijskih programa na prijediplomskoj i diplomskoj razini te studentima omogućuje usvajanje temeljnih teoretskih i praktičnih znanja. Fakultet surađuje s preko 500 tvrtki iz industrije, a tu će suradnju ubrzati i nadolazeći Regionalni centar za predinkubaciju u pametnoj industriji

Fakultet informatike i organizacije nudi brojne studijske programe u području ICT-a na prijediplomskoj i diplomskoj razini. Isto tako se može odabrati stručni studij i poslijediplomski specijalistički program. Studentima se nudi visokokvalitetno obrazovanje prilagođeno suvremenim trendovima u informacijskoj tehnologiji. Programi omogućuju studentima stjecanje teorijskih i praktičnih znanja iz ključnih ICT područja poput informacijskih sustava, razvoja softvera, baza podataka, poslovne analitike i informacijske sigurnosti.

Studentima se pruža prilika za specijalizaciju na svakoj višoj razini studija, a uz to se tijekom studiranja odrađuje obvezna stručna praksa, kao element koji omogućuje direktno stjecanje praktičnih iskustava tijekom studija.

foi-popratna-slika-1-rujan-vidiedu-itbizcrunch-2024.jpg

FOI studentima osigurava konkurentnost na tržištu rada odmah po završetku studija, a jedan od ključnih razloga je povezanost s domaćim i međunarodnim tehnološkim tvrtkama te kontinuirano unaprjeđivanje studijskih programa.

Studijski programi na FOI-ju

Na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) dostupni su sljedeći studijski programi i smjerovi u području ICT-a:

Prijediplomski sveučilišni studij Informacijski i poslovni sustavi (IPS) s različitim modulima na trećoj godini studija:

  • Razvoj programskih sustava,
  • Umjetna inteligencija u poslovanju,
  • Umreženi sustavi i računalne igre,
  • Analiza i dizajn poslovnih sustava.

Diplomski sveučilišni studiji uključuju:

  • Informacijsko i programsko inženjerstvo (IPI) – fokusira se na razvoj programskih sustava, informacijskih sustava i upravljanje IT projektima.
  • Organizacija poslovnih sustava (OPS) – nudi studentima znanja o modernim poslovnim sustavima, njihovoj organizaciji i upravljanju.
  • Baze podataka i baze znanja (BPBZ) – bavi se dubokim znanjima o bazama podataka, skladištenju podataka i upravljanju znanjem.
  • Informatika u obrazovanju (IO) – pruža studentima znanja o primjeni ICT-a u obrazovnom procesu.

Stručni studij Informacijske tehnologije i digitalizacija poslovanja (ITDP) – usmjeren na praktičnu primjenu ICT rješenja u poslovanju te na razvoj aplikacija.

Poslijediplomski specijalistički studij:

  • Upravljanje sigurnošću i revizijom informacijskih sustava, usmjeren na upravljanje sustavom sigurnosti, projektiranje sustava sigurnosti te reviziju informacijskih sustava.
  • E-učenje u obrazovanju i poslovanju

Doktorski studiji:

  • Informacijske znanosti – interdisciplinarno područje istraživanja informacijskih sustava.

Osuvremenjeni studij Informacijskih i poslovnih sustava

Redovit rad na aktualnosti studijskih programa ključan je kako bi FOI ostao relevantan i prilagođen potrebama modernog tržišta rada. Na revidiranju programa radi se temeljem povratnih informacija od strane industrije, bivših studenata i znanstvenih istraživanja. Jedno od najnovijih unapređenja uključuje osuvremenjeni prijediplomski studij Informacijski i poslovni sustavi (IPS), koji sada nudi četiri modula specijalizirana za ključne aspekte informacijske tehnologije.

dsc_7556_53879365642_o.jpg

Brze tehnološke inovacije, digitalizacija te sve veći zahtjevi za interdisciplinarnim vještinama i znanjima nameću potrebu kontinuiranog unapređivanja programa, kao i kolegija. Modernizacija kolegija na FOI-ju uključuje integraciju novih tehnologija, poput umjetne inteligencije i automatizacije, kao i razvoj kritičkih i kreativnih vještina kod studenata.

Veze s više od 500 tehnoloških tvrtki

FOI ima razvijenu suradnju s liderima u tehnološkom sektoru, pa se tako održavaju veze s više od 500 tvrtki iz Hrvatske i regije. Ta suradnja uključuje više aktivnosti koje povezuju studente s industrijom poput gostujućih predavanja profesionalaca iz industrije, program obveznih stručnih praksi te sudjelovanje poslodavaca u kreiranju nastavnih planova i programa.

dsc_7510_53880678155_o.jpg

Osim toga su prisutne WBL (work-based learning) suradnje, kao i sudjelovanje na prezentacijskim aktivnostima i radionicama poput Tjedna karijera. Važna karika u suradnji su zajednički istraživački projekti koje provode interdisciplinarni timovi istraživača i stručnjaka iz 11 FOI istraživačkih laboratorija.

Regionalni centar za predinkubaciju u pametnoj industriji

Trenutno najveći razvojni i infrastrukturni projekt s kojim se FOI želi povezati s industrijom je projekt izgradnje i opremanja Regionalnog centra za predinkubaciju u pametnoj industriji, koji će mladim inovatorima i poduzetnicima pružiti podršku u ranoj fazi razvoja njihovih ideja. U suradnji sa švicarskim inovacijskim parkom, ovaj centar bit će prvi te vrste u Hrvatskoj i regiji, čime će FOI postati središte za inovacije i startupove u pametnoj industriji. Izgradnja centra, koja će povezati zgrade FOI 2 i FOI 3 u središtu Varaždina, trebala bi uskoro započeti.

Velika pozornost na razvoju mekih vještina

Vještine kao što su komunikacija, timski rad, upravljanje vremenom i rješavanje problema ključni su za uspjeh u industriji, a fakultet pridaje veliki značaj razvoju tih tzv. mekih vještina i praktičnom radu kao komplementarnoj aktivnosti, i po tome je FOI međunarodno prepoznat. Praktičan rad je integriran u sve studijske programe i obvezan je. Meke vještine najbolje se razvijaju kroz rad u timovima na projektima, sudjelovanje u studentskim udrugama te kroz rad na međunarodnim projektima, čime studenti stječu iskustvo rada u multikulturalnom i multidisciplinarnom okruženju. Međunarodna mreža internacionalnih partnera fakulteta broji preko 30 bilateralnih suradnji, a studenti se usavršavaju u SAD-u, Aziji te diljem Europe.

Među njima je i prestižna francuska inženjerska visoka škola ESIEA s kojom se u Varaždinu po prvi put provodi ljetna škola za studente iz obje institucije. Ona obuhvaća osnove baza podataka, web programiranja, web sigurnosti te asimetričnu kriptografiju i njene primjene, što studentima omogućuje priliku za stjecanje novih znanja i ECTS bodova. Osim vrijednog znanja, studentima se stvara prilika za umrežavanje s inozemnim kolegama.

dsc_7581_53880263146_o.jpg

Diplomirani studenti FOI-ja izuzetno su uspješni u pronalasku posla. Dio zasluga ide snažnim vezama fakulteta s industrijom i programu obveznih stručnih praksi.

Većina studenata zapošljava se u tvrtkama u kojima su odrađivali praksu, a mnogi od njih dobiju ponude za posao već prije završetka studija. Podaci koji se prikupljaju putem Centra za podršku studentima i razvoj karijera govore da se u prosjeku ta brojka kreće oko 80% studenata koji su prvo zaposlenje pronašli na posljednjoj godini studija i na to su na FOI-ju vrlo ponosni.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next