Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Završen digitalni projekt Državne geodetske uprave vrijedan 1,97 milijuna eura

Završen digitalni projekt Državne geodetske uprave vrijedan 1,97 milijuna eura

Svečanost prezentacije rezultata i zatvaranja IPA projekta „Implementacija integriranog sustava zemljišne administracije (IISZA)“ održana je danas u hotelu Antunović. Korisnik IPA 2010 pretpristupnih fondova je Državna geodetska uprava Republike Hrvatske, a ovaj dvogodišnji projekt vrijedan 1,97 milijuna eura temeljem javnog natječaja, provele su tvrtke IGEA, IN2, Zavod za fotogrametriju iz Hrvatske i Kadaster International iz Nizozemske.

Na svečanoj prezentaciji projekta prikazani su ostvareni rezultati. Projekt je uključivao četiri ključne komponente: homogenizaciju katastarskog plana, unaprjeđenje Geoportala Državne geodetske uprave (DGU) i izgradnju Geoportala Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP), uspostavu jedinstvenog GIS adresnog registra te uspostavu sustava za elektroničko upravljanje dokumentima u procesuiranju drugostupanjskih postupaka.

Katastarski plan za područje cijele Republike Hrvatske održava se u katastarskim uredima u digitalnom obliku. Temeljem povijesnog nasljeđa na dijelu katastarskih planova zbog nehomogenosti njihovo je održavanje suvremenim načinom prikupljanja podataka otežano. U okviru komponente homogenizacije katastarskih planova, definiran je sami proces homogenizacije, s ciljem podizanja kvalitete katastarskih planova. U okviru ove komponente, provedena je homogenizacija u 106 katastarskih općina te su pripremljeni svi preduvjeti za daljnju homogenizaciju.

Geoportal DGU je do sada svojim korisnicima nudio mogućnost pristupa katastarskim planovima, zračnim snimkama te topografskim kartama, a nadogradnjom donosi i niz novih mogućnosti među kojima je pristup novim zračnim i topografskim podacima, adresnom registru i trodimenzionalnom prikazu Republike Hrvatske. U svrhu lakšeg pristupa podacima, dosadašnji sustav pretraživanja je proširen na ulice i kućne brojeve, a posebna funkcionalnost je dodavanje korisničkih podataka za vlastite potrebe.

Novi GIS adresni registar daje mogućnost pregleda objedinjenih grafičkih i alfanumeričkih adresnih podataka Republike Hrvatske. Ovaj unaprijeđeni odvojeni sustav obuhvaća službene adresne podatke kao što su kućni brojevi, zgrade, prostorne jedinice, čija primjena se nalazi u svakodnevnom životu. Zahvaljujući mogućnosti povezivanja s drugim sustavima, kvalitetne i točne podatke adresnog registra koristiti će i drugi servisi državnih institucija.

Geoportal Nacionalne infrastrukture prostornih podataka odnosno Geoportal NIPP predstavlja središnju točku za pretraživanje prostornih podataka svih ustanova i institucija koji ih posjeduju, te ih imaju potrebu razmjenjivati i prikazivati. Građanima, tvrtkama ali i drugim državnim institucijama ovime se omogućava jednostavan i transparentni pristup informacijama o svim prostornim podacima na državnoj razini. Važno je napomenuti kako je Geoportal NIPP temelj nacionalne infrastrukture prostornih podataka, te jedan od osnovnih koraka u ispunjavanju obaveza Republike Hrvatske prema Europskoj uniji proizašlih iz INSPIRE direktive, a središnja točka prikupljanja istih je Državna geodetska uprava.

Posljednja komponenta je „e-predmeti“, tj. sustav za elektroničko upravljanje predmetima u drugostupanjskim postupcima, koji na učinkovit i transparentan način osigurava brže postupanje i ostvarivanje prava stranaka koje su uložile žalbu na prvostupanjska rješenja. Među posebnostima sustava vrijedi izdvojiti korištenje „OCR“ tehnologije koja omogućava automatsku pretvorbu skeniranih dokumenata u poznate digitalne formate, mogućnost pretraživanja za djelatnike DGU-a, brže upravljanje drugostupanjskim predmetima i objavu njihovog statusa na javno dostupnoj web adresi.

„Ostvarenim rezultatima projekta Državna geodetska uprava, kao temeljna institucija za stvaranje, održavanje i distribuciju prostornih podataka, će osigurati brže pregledavanje i izdavanje istih te na taj način dati veliku podršku ekonomiji i gospodarstvu Republike Hrvatske.“ – rekao je ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Danko Markovinović.

"Sve tvrtke iz konzorcija su dugogodišnji partneri Državne geodetske uprave, još jednom su pokazale da mogu kvalitetno i na vrijeme odraditi kompleksne projekte, što nije lako jer treba objediniti tehnološka i poslovna znanja, znanja vođenja kompleksnih projekata i dobru suradnju s korisnikom. Mislim da svi možemo biti ponosni na rezultate projekta koji osim što su donijeli informatizaciju procesa i olakšavanje rada djelatnicima DGU, puno doprinose i drugim institucijama u zemlji kojima je ovaj projekt omogućio tehnološku osnovicu za moderniju i učinkovitiju razmjenu podataka“ – rekla je članica Uprave IN2 grupe i direktorica Igee Tanja Pušelj Ostroški.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next