Menu

Amazon će dostavljati pakete dronovima Istaknuto

Amazon će dostavljati pakete dronovima

Američka federalna administracija za avijaciju (FAA) Amazonu je odobrila testne letove dostavljanja paketa dronovima, odnosno bespilotnim letjelicama. Najveća dozvoljena visina letova je oko 120 metara (400 stopa), dronovi smiju letjeti jedino po idealnim vremenskim uvjetima, a osobe koje njima upravljaju moraju imati pilotsku dozvolu s važećom liječničkom potvrdom. Dronove moraju imati u vidnom polju cijelo vrijeme. 

Dok su god u eksperimentalnoj fazi, Amazon svaki mjesec u FAA mora javljati broj letova, koliko su točno sati piloti radili, kvarove i smetnje na hardveru i softveru, odstupanja od naputaka kontrole leta i bilo kakav gubitak komunikacije s dronovima.
Dozvola za letenje je izdana samo jednom određenom modelu drona koji je Amazon razvio za dostavu robe. Najveća moguća brzina letenja mu je 80km/h, može letjeti potpuno samostalno te locirati i izbjeći objekte koji mu se nađu na putu. Naprave li novi model, morat će tražiti nove dozvole. 

air-monitoring-211124 1280

S obzirom da im je FAA dugo odbijala izdati dozvolu za letenje, Amazon je već testirao dronove izvan SAD-a: u državama s manje strogim pravilima o zračnom prometu. Sada će dronove moći testirati oko američkog grada Seattlea, gdje se nalazi jedan od Amazonovih R&D (Research and Development) centara za tehnologiju.

Pravila o letenju bespilotnih letjelica u Americi su u izradi gotovo 10 godina, a moraju proći javno mnijenje i reviziju prije nego postanu službena, što će trajati još minimalno godinu dana.

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next