Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Radiochirurgia Zagreb postaje referentni centar Siemens Healthineers za primjenu AI-ja u liječenju raka Istaknuto

Radiochirurgia Zagreb postaje referentni centar Siemens Healthineers za primjenu AI-ja u liječenju raka

Umjetna inteligencija donosi do sada neviđene iskorake u dijagnostici i liječenju tumora, a danas je predstavljena suradnja koja Hrvatsku stavlja na kartu svjetskih centara koji ovu najnapredniju tehnologiju koriste u borbi protiv tumora.

Radiochirurgia Zagreb je međunarodno certificirani centar za izvođenje radiokirurških zahvata. Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljeno je da Radiochirurgia Zagreb postaje AI Rad Companion – Siemens Healthineers referentni centar za primjenu umjetne inteligencije u planiranju radioterapije i radiokirurgije.

Predstavljajući suradnju, ravnatelj Radiochirurgije Zagreb, Dragan Schwarz istaknuo je: "Hrvatska je druga najlošija u Europi po smrtnosti od tumora. Tumor može biti i najlakša i najteža bolest: ako se otkrije na vrijeme, može biti najlakša bolest. Ono što danas predstavljamo je revolucija u dijagnostici i liječenju tumora".

Novinarima su predstavljena dva nova uređaja proizvođača Siemens Healthineers: fuzijski ultra HD MR uređaj snage 3 Tesla – model MAGNETOM Vida i ultra HD dual energy PET CT uređaj – model Biograph Vision 600 s revolucionarnim tehnološkim karakteristikama koje redefiniraju granice snimanja.

Ova dva uređaja donose najnapredniju tehnologiju za dijagnostiku tumora, a fuzijom snimaka dobivenih na ova dva nova uređaja uvodi se nova dijagnostička metoda koja daje uvid u stanje organizma i pojedinih organa.

Doktor Dragan Schwarz ravnatelj i osnivac Radiochirurgije 1

Kada se snimanja na navedenim uređajima završe, softver pomoću umjetne inteligencije sam pronalazi sumnjive lezije, točno lokalizira lezije unutar organa, mjeri veličinu lezija i volumen lezija te uspoređuje lezije s istim lezijama na eventualno ranije napravljenim snimkama i daje informaciju da li se prema određenim kriterijima radi o regresiji ili progresiji bolesti.

Uz sumnjive lezije, umjetna inteligencija daje i puno dodatnih, vrlo preciznih podataka o stanju pojedinih organa. Umjetna inteligencija ima visoku osjetljivost, te značajno smanjuje mogućnost da se određena lezija ili promjena previdi - to nam daje dodatnu sigurnost da prilikom analize snimaka ništa nije previđeno te da će sve promjene biti analizirane.

Umjetna inteligencija tako može analizirati podatke prisutne na snimkama koji nisu vidljivi okom ili koji se objektivno teško mogu uočiti pregledom samo radiologa. Radiochirurgia Zagreb integrirala je Siemens Healthineers sustav umjetne inteligencije – AI Rad Companion u svoj radni proces, a on nam pomaže povećati dijagnostičku preciznost pri interpretaciji medicinskih slika.

Naši se stručnjaci spajaju uživo na taj sustav, a umjetna inteligencija označava sve što je sumnjivo. Nakon toga liječnici provjeravaju sve što umjetna inteligencija pokazuje i onda to interpretiraju“, objasnio je dr. Schwarz.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next