Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Domaća platforma za umjetnu inteligenciju na zahtjev ne skriva ambicije Istaknuto

Domaća platforma za umjetnu inteligenciju na zahtjev ne skriva ambicije

Hrvatski startup Airt namjerava svijetu ponuditi platformu za korištenje umjetne inteligencije na zahtjev i dosegnuti tržišnu vrijednost od milijarde američkih dolara.

Iako su tvrtke u sve većoj mjeri svjesne potrebe korištenja umjetne inteligencije na svojim podacima kako bi stvorile (ili zadržale) kompetitivnu prednost, njena implementacija mnogima predstavlja veliki problem.

Prema rezultatima istraživanja tvrtke Deloitte, čak pola projekata umjetne inteligencije ne uspije izaći iz pilot faze i prebaciti se u produkciju. A i tada još trećina projekata ne uspije zbog nedostatka podataka spremnih za produkciju, integriranih razvojnih okruženja i stručnog kadra. Podatkovne se znanstvenike naveliko traži, posebice one koji poznaju područje, odnosno industriju u kojoj rade. S time muku muče i velike i male tvrtke. S druge strane, razvojnih programera ima znatno više, ali nisu nužno upoznati s novim tehnologijama.

U tome su u hrvatskom startupu Airt Technologies vidjeli svoju priliku. Tijekom suradnje s velikim pružateljem usluga softvera na zahtjev (Software as a Service, SaaS) shvatili su kako su u poziciji povezati ta dva svijeta.

Predikcije na zahtjev

"Gotovo tri godine uložili smo u dubinsko razumijevanje i rješavanje problema predviđanja ponašanja krajnjih kupaca kroz event-based podatke. Inovirali smo tehnike dubokog učenja upravo za tu vrstu podataka kako bismo iz njih izvukli najveću vrijednost. Znamo da funkcioniraju jer smo ih temeljito validirali, usporedili smo ih s najvećima poput IBM-a (bolji smo!) i predali patent za njihovu globalnu zaštitu.

S obzirom na to da smo već toliko vremena utrošili u izradu platforme i tehnika koje mogu dati izvrsne rezultate u jako kratkom roku (riječ je o danima), odlučili smo znatno olakšati implementaciju stečenog znanja. Pretvorili smo našu platformu u low-code alat koji mogu upogoniti i koristiti i developeri pomoću API-ja", pojasnila je za IT Biz Crunch Hajdi Ćenan, suosnivačica Airta.

 

pexels markus spiske



Ideja je jednostavna. Umjesto trošenja vremena i drugih resursa na savladavanje novih tehnika i tehnologija, developeri Airtu prepuštaju njihove event-based podatke kako bi bili obrađeni. Zauzvrat dobivaju gotove rezultate predikcija, koje potom koriste za proaktivnu akciju prema krajnjim kupcima.

Primjerice, ako žele predvidjeti koji kupci bi mogli prestati koristiti njihovu uslugu u narednom razdoblju, platforma će im pomoći saznati koji su to kupci, reagirati prije no što se to dogodi i ponuditi im nešto samo za njih kako bi ih zadržali. Također će Airtovu platformu biti moguće upotrijebiti kako bi, recimo, saznali koje je klijente najbolje kontaktirati s ponudom za određeni proizvod te time uštediti trud i vrijeme prodajnog tima, kao i maksimizirati konverziju, ustvrdila je Ćenan.

Na pomolu novi hrvatski jednorog?

U Airtu smatraju kako je riječ o projektu koji bi mogao dosegnuti tržišnu vrijednost od milijarde američkih dolara.

"Tržište nam je cijeli svijet. S obzirom na to da dolazimo iz male Hrvatske, ponekad zaboravljamo o kojem se potencijalu radi. Čak i ako omogućimo korištenje naše platforme uz relativno nisku cijenu pretplate - što je znatno pristupačniji trošak nego samostalna izgradnja ovakvog sustava - broj potencijalnih klijenata nam pokazuje kako je samo nebo granica", uvjerena je Ćenan.

Ipak, do tog cilja namjeravaju doći postupno. Prvi slijedeći korak u razvoju bit će obraćanje developerskoj zajednici - sa čime su već bili započeli tijekom nedavne konferencije Infobip Startup Tribea - i njena preobrazba u PaaS (Platform as a Service). U planu je i suradnja s partnerima koji u svojim portfeljima već imaju veliki broj klijenata, a koji Airtovu platformu mogu upotrijebiti kako bi im ponudili novu dodanu vrijednost.

Airtova platforma za umjetnu inteligenciju zasad je još u privatnoj beta verziji. Za njeno korištenje možete se prijaviti ovdje. S vremenom će ju moći isprobati bilo tko.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next