Menu

Zabavom u pokretu otvoren 9. Mobility Day u Zagrebu Istaknuto

Zabavom u pokretu otvoren 9. Mobility Day u Zagrebu

Počela je deveta po redu konferencija Mobility Day, gdje će mnogobrojni gosti imati svoja predavanja. Aplikacije su mrtve, mobilna rješenja ispred svega, big data i cloud, poruke i notifikacije te zabava u pokretu pet su globalnih mobilnih trendova koje bi, prema keynote predavaču Damiru Tomičiću, mobilni developeri morali apsolvirati.

Deveta po redu MobilityDay konferencija ima rekordan broj sudionika - oko 350. Ukupno će biti održano 28 predavanja, u četiri smjera (razvojni, poslovni, pametni uređaji i IT Pro), a središnja tema ovogodišnje Mobility Day konferencije je "Kontinuitet poslovanja i povećanje produktivnosti upotrebom mobilnih cloud rješenja" te njihova upotreba u poslovanju, u privatnom životu i obrazovanju.

MobilityDay je otvoren uvodnim predavanjem Damira Tomičića iz tvrtke Axinom na temu "Zabava u pokretu - budućnost mobilnosti za globalne trendove." 

"Ako nemate servis, ne trebate aplikaciju", rekao je Tomičić u uvodnom predavanju, "Zabava u pokretu - budućnost mobilnosti za globalne brandove". Smatra kako su mobilne aplikacije mrtve jer su aplikacije samo produžetak servisa i skupe. Ako već razvijate aplikaciju, držite se pravila "Mobile first" jer će desktop u budućnosti vjerojatno nestati. Na primjer, Microsoft je aplikaciju za novi Excel prvo napravio za iOS tablete. Uz to, HTML je prvi izbor pri izradi aplikacija, preporučuje Tomičić. 

1995. godine u svijetu je bilo 80 milijuna mobitela, što je činilo 1% penetracije, u 2014. je broj korisnika bio 5,6 milijardi uz penetraciju 73% (60% pametni telefoni, 40% obični telefoni).

Danas je sve u oblaku, a većina tvrtki smatra kako je rješenje smjestiti i sve mobilne aplikacije u oblak. Trend su messaging poruke i aplikacije za slanje poruka, a na vrhu popularnosti su Facebook, WhatsApp, Messenger, Instagram, japanski Line, Viber i KakaoTalk.

"Vrlo jednostavno je napraviti mobilnu aplikaciju. Jako, jako teško je napraviti jako dobru mobilnu aplikaciju." - nadodao je suosnivač i direktor Axinoma. Od razvojnih tehnologija preporuča HTML5 i JavaScript, zagovara upotrebu skupljenih podataka o korisnicima u svrhu individualnog prilagođavanja usluge te smatra da su poruke i notifikacije današnja odlična alternativa klasičnoj korisničkoj podršci. No najveća zarada se, po njemu, skriva u kvalitetnom digitalnom sadržaju: filmovima, glazbi, knjigama i ostalima medijima zabavnog karaktera. Mobilni video postaje glavni "driver", a 69% prometa preko mobitela činit će upravo on.

Ipak, najveći problem je pristup internetu, a rješenje je kombinacija LTE mreže i satelita.

Jedna od kompanija koje su se predstavile na uvodnom predavanju su i HP. Što se tiče regionalnog stanja, nedavno su zatvorili poslovanje u Ljubljani, ali ostavili su one u Beogradu i Zagrebu. Predavač je bio HP-ov Primož Polnar, voditelj cijele nove Adriatic regije koja se proteže sve do Malte.

HP ulaže mnogo više u razvoj nego prije par godina, navodi Polnar. Okrenuti su prema stvaranju drugačijeg način biznisa. Vraćaju 75% zarade u R&D, kako bi se vratili na stare staze inovacija. U prvom tromjesečju sljedeće godine se očekuje jača HP-ova ofanziva na tržište 3D printanja. Novi modeli, koji su još u fazi prototipova, će imati i 100 puta brže printanje nego trenutno dostupni printeri. Coca-Cola i HP po cijelom svijetu vode kampanju printanja imena na Coca-Cola bočice.

Suprotno očekivanjima, printeri bilježe rast od 3% na svjetskoj razini, dok cijelo tržište broji 230 milijardi dolara. HP-ov biznis proizvodnje laptopa broji 340 milijardi dolara, dok se nova kategorija, 3D printeri, tek uvodi. HP očekuje tržište u vrijednost 10-30 milijardi dolara u sljedećih par godina. Američka kompanija teži biti prva u svim kategorijama u koje dolazi, pa tako i vraćanje na prvo mjesto u computing biznisu. Uz veliku bazu od 14.000 patenata, HP samo ove godine planira uvrstiti dodatnih 400 patenata. 

Izvor: mobil.hr 

na vrh članka

 

Biz Tech web portal by vidi20.jpg