Biz Tech web portal powered by vidi logo2

[INTERVJU] Damir Tomičić: Država mora više zakonski regulirati razvoj ICT-a Istaknuto

Damir Tomičić na Mobility Dayu, izvor: IT Biz Crunch Damir Tomičić na Mobility Dayu, izvor: IT Biz Crunch

IT Biz Crunch: Na kojim platformama koristite cloud, privatno i poslovno?Damir Tomičić: Malo sam "nezgodan" slučaj jer i privatno i poslovno puno radim s cloudom i mobilnim aplikacijama pa moram poznavati sve ponude na tržištu tako da kod kuće koristim i Apple i Microsoft i Google cloud na različitim uređajima. Microsoft i Apple najviše, a poslovno i Google uređaje. Zato vjerujem da nisam prosječan korisnik, ali u principu koristim gotovo sve. 

IT Biz Crunch: Koji su po vašem mišljenju najbolji?
Damir Tomičić: Svaka ponuda ima nešto svoje. Amazon cloud je jako dobar za platforme poput Facebooka i sl., Microsoft je dobar za poslovne korisnike, odnosno Enterprise sektor, Google je za sve: vrlo je jednostavan i može ga svatko koristiti, međutim kontrola i upravljanje tim cloudom je malo kompliciranija. Svaki ima neku svoju prednost i kao korisnik ne vjerujem da će se primijetiti neka velika razlika. Apple imam ako koristim iPhone, jer mi je tada, logično, najbolji Apple cloud, te sve zavisi od toga koji ekosistem imam kod kuće i na poslu i koji mogu jednostavno spojiti. 

IT Biz Crunch: Koje biste cloud usluge, po vašem osobnom i profesionalnom iskustvu, izdvojili za poslovne korisnike?
Damir Tomičić: Microsoft je definitivno broj jedan, Amazon je broj dva, i onda tek dolazi Google itd.
Microsoft kao kompanija jako dobro razumije kako raditi s drugim kompanijama, kako koristiti sustave koji su u tvrtkama, spojiti ih na cloud, prebaciti… Uz to nudi zanimljivu razvojnu platformu - Microsoft Azure, koja je vrlo inovativna i ne postoji na drugim platformama. Amazon je dobar ako hoćete skalirati globalno ukoliko imate neke korisničke aplikacije. Sve zavisi od nekih kombinacija i sigurnosti te da nismo samo na jednom cloudu. Primjerice, tvrtke koje koriste Microsoft i dodatno Amazon su svakako sigurnije od onih koji koriste samo jednog cloud operatera. 

IT Biz Crunch: Svjedočili smo padu svih usluga HT-a, što nas je neugodno iznenadilo, pogotovo zbog pada pristupa hitnoj službi. Što mislite koliko se takva rušenja mogu odraziti na cloud i mobilne aplikacije u vlasništvu takvih velikih tvrtki?
Damir Tomičić: Drago mi je da me to pitate jer je to tema koju nisam stigao spomenuti u svojem predavanju. To je jako važno kod planiranja mobilnih aplikacija jer je tzv. offline mod jako bitan. Svaka aplikacija se mora raditi tako da ona jednako dobro funkcionira i offline tako da u principu mogu sve odraditi offline i kada se spojimo na internet to se samo sinkronizira s centralnim sustavom u cloudu. Znači da i dalje mogu raditi i dosta stvari odraditi, ali sada naravno bez pristupa internetu mnoge stvari i ne mogu. Naravno, cloud je cloud: ako mu ne mogu pristupiti, ne mogu raditi. Kao što ne možete autocestom ako se tamo dogodi nesreća. U tom je slučaju bitno kako se rade mobilne aplikacije i što mogu odraditi offline.

IT Biz Crunch: Mislite li da su današnje mobilne aplikacije prilagođene tome ili tek trebaju doći do tog stadija?
Damir Tomičić: Danas su mobilne aplikacije prvi korak u tom smjeru. Naravno, neke podatke koji nam omogućavaju offline rad moramo imati interno unutar tvrtke. Mobilna aplikacija se mora tako napraviti - da može barem normalno raditi ako nema pristupa internetu. Ne vjerujem da je ijedna od mobilnih aplikacija trenutno napravljena u tom smjeru i to je stvar koju tek sad krećemo i pokušavamo raditi i ova konferencija je dobar prvi korak da se razvojni programeri nauče kako se to radi. Iako ovdje govorimo o Hrvatskoj, iskreno nije ništa bolja situacija ni vani. U drugim državama je isto, a oni čak imaju i veću „povijest“ i više aplikacija koje su odradili i sve to jako puno košta, i ta migracija će potrajati godinama.

IT Biz Crunch: Što se aplikacija tiče, koliko ih vi skidate na svoj pametni telefon mjesečno? Skidate ih više za privatnu upotrebu ili ih zbog posla morate testirati?
Damir Tomičić: Poslovno sam prilično aktivan, uvijek nešto skinem i pogledam. Privatno mogu reći da sam našao svojih možda 50-ak aplikacija koje koristim. Svaki mjesec izađe nešto novo pa skinem i malo testiram, u privatnom životu skinem 5 do 10 aplikacija mjesečno, a u poslovnom do 50-ak.

IT Biz Crunch: Uz rušenje HT-a, pao je i Skype koji je jedan od najčešće korištenih programa s VOIP protokolom. Česte su pretpostavke da se takva vrsta programa nadzire i prisluškuje. Mislite li da je to istina i jeste li imali susreta ili iskustava s time?
Damir Tomičić: Iskreno rečeno, ne postoji nekakva sigurnost. Mislim da tehnološka rješenja nisu način da se stvori, da tako kažem, sigurna država i sigurne okolnosti za normalan život i to ne možemo tehnikom riješiti. To je zadaća za našu državu i političare: da stvore demokratsku državu u kojoj se moja prava mogu braniti i u kojoj neću imati problema zbog nečega što nije moja greška. Što se tiče tenhologije, vrlo se lako sve može prisluškivati i moramo biti svjesni da je to moguće i da velike ICT organizacije to mogu. Pitanje je što pohranjujemo u oblaku i na koji način te je li to čitava priča. Moramo znati kako koristimo te uređaje ali i da imamo uvjete i mogućnosti da se zaštitimo i „obranimo“.

IT Biz Crunch: Mislite li da bi država trebala više zakonski regulirati ICT i njegov razvoj u budućnosti?
Damir Tomičić: Svakako. Više informacija za politiku znači lakši rad političara. No i to ima dobru i lošu stranu: dobra je da oni mogu pomoći a loša da bi mogli znati previše, a greške se uvijek događaju. Primjerice, ako netko preko prisluškivanja nešto čuje i krivo shvati, običan će korisnik vrlo teško dokazati da nije tako i da je krivo shvaćen. Sve se mora regulirati: tko ima pristup informacijskim sustavima, kada se može prisluškivati… O tome se mora dobro razmisliti i odlučiti, jer bi se inače pretvorili u policijsku državu gdje bi se svi bojali nešto reći. Sloboda govora i sloboda izražaja je jako bitan dio demokratske države i to ne smijemo uništiti tehnologijama, jer ako npr. napravimo da političari uz pomoć tehnologija mogu „raditi što žele“, to opet nije dobro.

na vrh članka