Logo
Ispiši ovu stranicu

HT planira pad kapitalnih ulaganja za 2022. godinu Istaknuto

Kostas Nebis Kostas Nebis

Prihodi grupacije Hrvatski Telekom tijekom 2021. godine porasli su na 1,1 posto u odnosu na godinu prije.

EBITDA nakon najmova zabilježila je porast od 7,9 posto u usporedbi s 2020. godinom, dok je neto dobit bila veća za 4,5 posto i dosegnula 615 milijuna kuna. EBITDA je rasla peto tromjesječje zaredom, priopćili su iz HT-a.

Prikaz prihoda i EBITDA-e prilagođeni su kako bi obuhvatili doprinost Optima telekoma u drugoj polovici 2020. Podsjećamo, HT je tijekom 2021. prodao svoj udio u Optimi Telemachu, za što je u siječnju ove godine dobio odobrenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Cilj: Prihodi kao u 2021.

Dobre poslovne rezultate u HT-u pripisuju fokusu na poslove s visokom maržom, ponajprije u području mobitela i temeljne fiksne telefonije.

Ulaganja su tijekom zadnjih pet godina premašila devet milijardi kuna. Tijekom 2021. naglasak je bio na investicije u optičku i mrežu 5G.

Pristup optici dobilo je novih 100 tisuća kućanstava, a ukupna pokrivenost FTTH-om povećana je za 30 posto. Broj gradova pokrivenih mrežom 5G učetvorostručen je u odnosu na 2020. i uvedene su prve usluge roaminga u toj mreži, za ukupno 13 država.

Također, u HT-u su zadovoljni time što su na javnoj dražbi uspjeli osigurati najveći dio dostupnog spektra mreža 5G, što bi trebao biti temelj za ulaganja u njihov daljnji razvoj.

HT je tijekom prošle godine isplatio ukupno 640,3 mil. kn u dividendama (osam kuna po dionici), odnosno ukupno 742 mil. kn dioničarima, uz ukupni prinos od pet posto. Do travnja 2026. namjeravaju otkupiti vlastite dionice u vrijednosti do 600 mil. kn.

Tijekom ove godine namjeravaju zadržati prihode na razini iz 2021. i ostvariti jednoznamenkasto povećanje EBITDA-e nakon najmova, ali i srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja.

"U 2022. nastavljamo ubrzavati digitalnu transformaciju, ulagati u integrirane gigabitne mreže, dodatno poboljšavati korisničko iskustvo i angažman zaposlenika te stvarati veću vrijednost za korisnike i dioničare", poručio je Kostas Nebis, predsjednik uprave HT-a.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.