Logo
Ispiši ovu stranicu

Sony će povećati budžet za razvoj igara zbog konkurencije Istaknuto

Sony će povećati budžet za razvoj igara zbog konkurencije

Sony planira povećati ulaganja u istraživanje i razvoj (R&D) u području gaminga i usredotočiti dodatna sredstva na igre usluga uživo poput Fortnitea i miješane stvarnosti, izvijestio je Nikkei. U fiskalnoj 2023. godini planiraju uložiti 2,13 milijardi dolara u taj segment, što čini oko 40 posto ukupnih R&D troškova tvrtke - više nego dvostruko u odnosu na iznos iz 2020. godine. Cilj je bolje konkurirati u oblaku za gaming i virtualnoj stvarnosti, posebno ako dođe do preuzimanja tvrtke Activision Blizzard od strane Microsofta.

Sony se tradicionalno oslanjao na naslove s jakom pričom poput God of War i Horizon Zero Dawn, ali igre usluga uživo koriste drugačiji model. Umjesto razvoja jedne igre i prelaska na sljedeću, tvrtke stvaraju naslove koji se mogu ažurirati tijekom vremena, generirajući prihode novim sadržajem poput sezonskih mapa, izgleda i oružja. Overwatch i League of Legends su primjeri takvih igara.

Tvrtka zaostaje za konkurentima u tom području - imala je samo jednu igru usluge uživo u 2021. godini, ali planira imati 12 takvih igara u svojem portfelju do ožujka 2026. godine. S tim ciljem, planira uložiti 55 posto razvoja igara za PS5 u igre usluga uživo do ožujka 2024. i 60 posto do ožujka 2026. godine. Prema izvješću, planiraju koristiti akviziciju tvrtke Bungie kako bi dodatno ostvarili taj cilj.

U međuvremenu, Microsoft pokušava preuzeti Activision Blizzard, što bi mu omogućilo pristup moćnom portfelju igara usluga uživo (World of Warcraft, Call of Duty, Destiny 2 itd.). Microsoft također ima značajnu prednost u prijenosu igara uživo putem oblaka s Xbox Cloud Gamingom, dok je Sony tek počeo testirati prijenos igara uživo za PS5.

U isto vrijeme, Sony želi uložiti više u tzv. metaverse, poboljšavajući razvoj proširene stvarnosti (VR, AR, miješana stvarnost itd.). Da bi to postigao, cilja kombinirati resurse devet stranih igraćih studija koje u cijelosti ili djelomično posjeduje, uključujući Epic Games, čiji Unreal Engine pomaže u pogonu aplikacija proširene stvarnosti. To se događa u svjetlu nadolazećeg izdanja Appleove Vision Pro naočale i Sonyjevog nedavnog lansiranja vlastitih PSVR2 naočala.

Povećano ulaganje pokazuje važnost gaminga za ukupni portfelj tvrtke Sony. Njihov segment igara i mrežnih usluga sada čini velik dio zarade tvrtke, mnogo više nego segmenti poput fotografije, filmova, televizora i ostalih. Također pokazuje da Sony prepoznaje da se mora prilagoditi činjenici da se razvoj igara udaljava od tradicionalnog modela - što znači da će biti mnogo više ovisan o posjedovanju studija za razvoj igara.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.