Logo
Ispiši ovu stranicu

Apple tuži izraelsku tvrtku zbog špijunskog softvera Istaknuto

Apple tuži izraelsku tvrtku zbog špijunskog softvera

Apple je podigao tužbu protiv izraelske grupacije NSO i njene tvrtke majke OSY Technologies zbog navodnog ciljanja korisnika iPhonea hakerskim alatima.

U tužbi predanoj Okružnom sudu u Kaliforniji navedeno kako je grupacija NSO kreirala više od sto lažnih Apple ID vjerodajnica i koristila ih za napade i nadzor koji se protezao i izvan granica pojedinih država.

Appleovi web poslužitelji pritom nisu bili hakirani, ali su ih u NSO zlorabili i njima manipulirali. Uz to su jabučare uvukli u svojevrsnu utrku u naoružanju, time što su konstantno nadograđivali svoj zlonamjerni softver i nastojali zaobići postavljene mehanizme zaštite.

Traže trajnu zabranu korištenja Appleovog softvera

Cilj tužbe je spriječiti daljnju zlorabu i nanošenje štete Appleovim korisnicima te ishoditi trajnu zabranu koja će tim dvjema tvrtkama onemogućiti korištenje Appleovog softvera, usluga i uređaja. Također ih žele proglasiti odgovornima za nadzor i ciljanje Appleovih korisnika.

Iz Applea su najavili kako će, ako dobiju parnicu, odštetu i deset milijuna američkih dolara donirati skupinama koje istražuju kibernetički nadzor, među kojima je Citizen Lab (u kojem su prvi put otkriveni NSO-vi napadi).

Softver Pegasus grupacije NSO može zaraziti uređaje s operativnim sustavima Android i iOS te onima koji njime upravljaju na daljinu omogućiti presretanje poruka, fotografija i e-pošte, bilježenje poziva i potajno uključivanje mikrofona i kamera. U grupaciji NSO tvrde kako su te hakerske alate izradili kako bi poslužili za lov na teroriste i kriminalce. Prodavali su ih, kažu, isključivo vojnim, policijskim i obavještajnim agencijama u državama koje drže do ljudskih prava.

Ali, navodno su bili korišteni i protiv aktivista, disidenata, političara i novinara. a vlasti Sjedinjenih Država su NSO početkom ovog mjeseca zbog toga postavile na trgovinsku crnu listu.

Appleov potez dolazi nakon što su praksu NSO kritizirale i druge tehnološke tvrtke među kojima su Microsoft, Meta Platforms (dosad poznata kao Facebook), Alphabet (u čijem je vlasništvu Google) i Cisco Systems, piše BBC.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.