Logo
Ispiši ovu stranicu

Microsoft želi Googleu preoteti milijarde USD prihoda od oglašavanja Istaknuto

Satya Nadella Satya Nadella Microsoft

Microsoft će umjetnom inteligencijom pojačati svoju internetsku tražilicu Bing i web preglednik Edge, nastojeći preuzeti čelnu poziciju u tržišnim segmentima u kojima je dosad zaostajao.

Ponajprije se to odnosi na Alphabet i Google, koji već godinama drže primat kad je riječ o pretraživanju interneta i web preglednicima. U Microsoftu ih namjeravaju sustići tako što će tražilici Bing dodati umjetnu inteligenciju koja će nuditi sažetke web stranica, sintetizirati raznovrsne izvore, sastavljati e-poštu, prevoditi...

U tu su svrhu već povećali ulaganja u umjetnu inteligenciju. Očekuju kako će im svaki postotak tržišnog udjela koji uspiju preoteti konkurenciji donijeti novih dvije milijarde američkih dolara u prihodima od oglašavanja putem tražilica. Procjenjuje se kako Microsoft trenutno drži oko deset posto tržišta internetskog pretraživanja.

Tehnologija koja će promijeniti tržište softvera

U suradnji s tvrtkom OpenAI, tvorcem bota ChatGPT, namjeravaju takođe ponuditi alate za ubrzavanje stvaranja sadržaja i automatizaciju svakodnevnih zadaća, ako već ne i poslova. To će imati utjecaja na proizvode namijenjene tvrtkama (primjerice, u računalnom oblaku i za suradnju), kao i za potrošače.

"Ova će tehnologija preoblikovati praktično sve kategorije softvera", rekao je prvi čovjek Microsofta Satya Nadella, a prenosi Reuters.

Novo izdanje tražilice Bing trenutno testira ograničen broj korisnika na stolnim računalima diljem svijeta. Inačica za pametne telefone i druge mobilne uređaje trebala bi postati dostupnom tijekom nadolazećih tjedana. U Microsoftu se nadaju kako će povratne informacije korisnika
poboljšati njihovu umjetnu inteligenciju, još sklonu pogreškama koje se naziva halucinacijama.

Novi Bing pogoni Prometheus, trenutno najjača tehnnologija za prikupljanje i obradu informacija s weba kojom OpenAI raspolaže. To znači kako bi Bing trebao korisnike moći izvještavati o događajima koji se upravo odvijaju, što je korak dalje od mogućnosti ChatGPT-ja.

Google je dan ranije najavio vlastiti chatbot servis Bard i niz alata s umjetnom inteligencijom kojima će pojačati vlastitu internetsku tražilicu i proširiti ponudu.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.