Logo
Ispiši ovu stranicu

Hrvatska dobila predstavnika u Europskoj udruzi za elektromobilnost Istaknuto

Hrvatska dobila predstavnika u Europskoj udruzi za elektromobilnost

Hrvatska udruga vozača električnih vozila Strujni krug postala je član Europske udruge za elektromobilnost i tako postala nacionalni predstavnik Hrvatske za elektromobilnost u Europskoj Uniji. Ovim se potezom Hrvatska priključila glavnom cilju Europske unije - povećanju kvalitete života svojih građana kroz čist zrak i smanjenu emisiju CO2.

Cilj Strujnog kruga je u roku od 10 do 15 godina elektrificirati sva vozila na hrvatskim cestama, a da bi to uspjeli potrebna će im biti i pomoć Europske unije. Europska udruga okuplja desetke nacionalnih udruga zemalja članica, a glavni im je cilj utjecaj na kreiranje EU politika usmjerenih prema električnim vozilima, razvoju infrastrukture i zakonodavnih okvira i poticaja.

Zapadna Europa već broji znatno povećanje udjela električnih vozila u prodaji, pa se neke zemlje poput Norveške ove godine mogu pohvaliti s 66 posto prodanih vozila s mogućnošću punjenja baterije (plug-in). U udruzi Strujni krug smatraju kako je Portugal primjer koji bi Hrvatska trebala slijediti. Tamo je naime u prvoj polovici ove godine čak 12 posto svih prodanih vozila bilo električno.

Natječaj za poticaje za kupnju električnog vozila za građane ove je godine završio u manje od jedne sekunde što jasno govori o interesu građana za električna vozila. U Strujnom su krugu uvjereni da uz male promjene i Hrvatska može krenuti stopama Portugala i za par godina stići zapadnoeuropske zemlje, a Udruga će uz pomoć svojih članova napraviti zajednički prijedlog pravednijeg sustava podjele poticaja za kupnju električnih vozila koji će poslati novoj Vladi.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.