Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Brexit bi mogao ugroziti status Londona kao tehnološke prijestolnice Europe Istaknuto

Brexit bi mogao ugroziti status Londona kao tehnološke prijestolnice Europe

Nakon što je na referendumu s većinom od 52% izglasan izlazak UK-a iz Europske unije, tehnološki startupovi i poduzetnici su zabrinuti za budućnost britanske tehnološke industrije u međunarodnom kontekstu.

Prema anketama pred referendumom, velika se većina britanskih startupova nadala ostanku UK-a u EU. Prema anketi startup udruženja Coadec, samo je 19% od 175 ispitanika izrazilo želju za izlaskom iz EU, a prema anketi koju su sproveli Tech London Advocates, takvu je želju izrazilo tek je 13% ispitanika iz londonske tehnološke zajednice. Među glavnim razlozima za ostanak navodili su se pristup velikom jedinstvenom tržištu i slobodno kretanje radne snage.

Jedan od glavnih strahova nakon rezultata referenduma je taj da bi UK izvan EU moglo izgubiti reputaciju vrijednog i smislenog europskog i međunarodnog čvorišta inovacije i rastućeg biznisa, što bi moglo dovesti do pada investicija u zemlji.

"Ovisno o tome kako će se stvari riješiti s EU, čvorište bi se moglo pomaknuti negdje drugdje, možda u Berlin, ili bi se moglo fragmentuirati širom Europske unije... Ova odluka [o izlasku iz EU] definitivno oduzima dio zamaha iz europskog tehnološkog rasta.", rekao je Hussein Kanji, suosnivač investicijske tvrtke Hoxton Ventures.

Mnogi su britanski tehnološki stručnjaci i poduzetnici doseljenici ili doseljeničkog porijekla pa je razočaranje pojačano činjenicom da je antiimigracijska retorika bila značajan dio kampanje za izlazak iz EU, objašnjava Kanji, koji je i sam imigrant, kao i njegov partner suosnivač Hoxton Venturesa Rob Kniaz: "I Rob i ja smo imigranti u UK-u i doprinijeli smo ekonomiji osnivanjem niza vodećih britanskih tehnoloških kompanija.", rekao je Kanji.

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan, inače također protivnik izlaska iz EU, obećao je da će u daljnjim pregovorima s EU i ostatkom svijeta učiniti sve što je u njegovoj moći da London i UK ostanu "najbolje mjesto za poslovanje u svijetu." Naglasio je da je od presudne važnosti da UK, makar i izvan same EU, ipak ostane dijelom jedinstvenog tržišta. "Napuštanje jedinstvenog tržišta od 500 milijuna ljudi – i njegovih slobodno-tržišnih pogodnosti – bilo bi greška.", rekao je Khan.

Izvor: IT Pro

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next