Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Internetski preglednik Opera dobila ponudu za kupnju od 1,2 milijarde dolara

Izvor: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4/44/Opera_Web_Browser.png Izvor: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4/44/Opera_Web_Browser.png

Internetski preglednik Opera potvrdila je kako je dobila ponudu za akviziciju u vrijednosti od 1,2 milijarde američkih dolara od konzorcija kineskih internetskih kompanija. Ponuda, koja je došla od Kunluna i Qihoo 360, poduprijeta investicijskim fondom Golden Brick i Yonglian, procjenjuje vrijednost Opere na 10,4 milijardi norveških kronera.

Odbor Opere o ovoj ponudi jednoglasno savjetuje vlasnicima dionica da podrže ovo preuzimanje.

Iako je Opera manje poznata od popularnog Googleovog Chromea ili Microsftovog Edgea, najpoznatija je po svom pregledniku interneta. Proširio je svoje djelovanje i na druga područja, kao što su reklamiranje i kompresija podataka. Njihova mobilna verzija zahvaljujući svojoj brzini i veličini neko je vrijeme bila popularna na mobitelima.

Prvi put je izašla 1995.godine, te je dostupan u 42 jezika. Prema procjenama kompanije Opera Software, preglednik ima više od 350 milijuna korisnika širom svijeta u četvrtom kvartalu u 2014.godini da bi u lipnju prošle godine imao 291 milijun. Neke od njegovih funkcija su preuzete u drugim preglednicima (Speed Dial).

Situacija se u današnje vrijeme promijenila, tako da se sada trude da opstanu na tržištu preglednika opcijama, kao što je kompresija videa. Počeli su s traženjem kupca još prošle godine u kolovozu, zbog pada prihoda i reklamne prodaje, te gubljenje udjela na tržištu preglednika.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next