Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Francuski regulatori upozorili Facebook radi praćenja korisnika

Francuski regulatori upozorili Facebook radi praćenja korisnika

Francuski regulatori za zaštitu podataka jučer su dali Facebooku rok od tri mjeseca da prestane s praćenjem internetskih aktivnosti ljudi koji nisu njihovi korisnici bez njihovog pristanka. Također je naredila društvenoj mreži da prestane prijenos osobnih podataka Americi.

Ovo predstavlja prvu značajnu odluku protiv kompanija koje prenose europske podatke u Americi. Transatlantski Safe Harbour ugovor proglašen je prošle godine nedopuštenim, zbog zabrinutosti masovnog američkog špijuniranja. Iz tih razloga EU regulatori za zaštitu podataka dali su rok od tri mjeseca za postavljanje alternativnog rješenja prijenosa podataka.

Rok je istekao, tako da sada regulatori mogu poduzimati i zakonske postupke protiv kompanija koje se još uvijek oslanjaju na Safe Harbour.

Francuski CNIL izjavio je kako kompanija putem cookiesa prikuplja informacije koje potom koristi u promidžbene svrhe, bez pristanka korisnika. Nadodali su kako Facebookovi korisnici bi trebali imati opciju protiv prevencije profiliranja korisnika od strane društvene mreže za reklamne svrhe. Ukoliko ne poštuju dogovor za rok od tri mjeseca, prijeti im kazna koja još nije navedena.

Sam Facebook, koji je proglašen za najpopularnu aplikaciju u 2015. godini, demantirao je navode, izjavivši da ne koristi taj ugovor i da su postavili alternativno rješenje za prijenos podataka, navodi Reuters.

Slična situacija dogodila se već i u Belgiji, a zbog kompanijine promjene svoje politike privatnosti, razne europske države (Nizozemska, Španjolska, Njemačka) provode istragu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next