Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Dekanica RIT Croatia o trendovima za 2024. godinu Istaknuto

Dekanica RIT Croatia o trendovima za 2024. godinu

Dr. sc. Irena Guszak ističe nužnost jače i kvalitetnije suradnje visokoobrazovnih institucija i industrije općenito.

Očekujemo još veći naglasak na tehnologijama i procesima kao što su umjetna inteligencijadigitalizacija i automatizacija koja mijenjaju način života i poslovanja. Sve će ovo još više potaknuti potrebu za promjenama u načinu kako učimo i pripremamo studente za te promjene.

Teško je sagledati posljedice novih tehnologija koje se eksponencijalno razvijaju, a mi ih još nismo niti usvojili kako treba. Stoga, vjerujem da će naš posao u narednim godinama biti obilježen nastavkom razvoja sustava obrazovanja koji adekvatno prati tehnološke promjene. 

 CEO-predictions-2024.png

Općenito gledajući, primjena umjetne inteligencije u podatkovnoj znanosti stavlja naglasak na nova radna mjesta poput stručnjaka za umjetnu inteligenciju i strojno učenje; stručnjaka za digitalnu transformaciju i razvoj poslovanja s umjetnom inteligencijom, gdje će se koristiti i neke specifične tehničke vještine kao što su kategorizacija i konsolidacija podataka; analitički upiti; te razvoj prediktivnih modela korištenjem metoda strojnog učenja u Pythonu R jeziku.

Što se promjena u pristupu studiranju tiče, RIT Croatia je poznat po pripremi studenata za tržište rada. Nastavljamo razvijati programe i projekte u kojima studenti imaju priliku testirati naučeno u praksi – u učionici i izvan nje. Nastavljamo s razvojem mreže partnera kojih trenutno ima više od 500 iz brojnih industrija u Hrvatskoj i svijetu, kako bismo pridonijeli što boljoj kvaliteti programa stručne prakse koja je kod nas obavezna, ali s integracijom kompanija i industrija u studentske projekte.

Istovremeno, poznati smo po tzv. T-shaped i multidisciplinarnom obrazovanju što je izrazito važno za širinu znanja i kreativne pristupe rješavanju kompleksnih izazova i problema s kojima se sve više suočavamo. Kao najvažniju stvar istaknula bih nužnost jače i kvalitetnije suradnje visokoobrazovnih institucija i industrije općenito: kroz projekte razvoja i pripreme studenata za tržište rada, kroz istraživačke projekte te programe cjeloživotnog učenja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next