Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Cisco ponudio nove čipove za superračunala s umjetnom inteligencijom Istaknuto

Cisco ponudio nove čipove za superračunala s umjetnom inteligencijom

Cisco Systems je predstavio mrežne čipove za superračunala temeljena na umjetnoj inteligenciji, koje namjerava koristiti kako bi odmjerio snage s ponudama tvrtki Broadcom i Marvell Technology.

Nove čipove iz serije SiliconOne testira pet od šest glavnih pružatelja usluga u računalnom oblaka, priopćili su iz te tvrtke ne navodeći o kojim je poduzećima riječ.

Ključni igrači u cloudu su uključuju Amazon Web Services, Microsoft Azure i Google Cloud, koji zajedno dominiraju tim segmentom tržišta.

Brzina je vrlina

Rastuća popularnost aplikacija s umjetnom inteligencijom kao što je ChatGPT, koju pokreće mreža grafičkih procesorskih jedinica (GPU), učinila je brzinu kojom ti pojedinačni čipovi međusobno komuniciraju iznimno važnom.

Cisco je glavni dobavljač mrežne opreme, uključujući ethernet preklopnike koji povezuju uređaje kao što su računala, prijenosna računala, usmjerivači, poslužitelji i pisači na lokalnu mrežu.

Kako su naveli, najnovija generacija njihovih ethernet preklopnika G200 i G202 ima dvostruko bolju izvedbu u usporedbi s prethodnom generacijom i može spojiti do 32 tisuće GPU-a zajedno.

Oba su procesora izrađena petnanometarskom tehnologijom. Silicon One G200 može prenositi podatke brzinom od 51,2 terabita po sekundi, a G202 25,6 Tbps. Serija Silicon One s ta dva čipa sad broji ukupno 13 čipova.

"G200 i G202 bit će najmoćniji mrežni čipovi na tržištu koji će poticati radna opterećenja AI/ML-a omogućavajući energetski najučinkovitiju mrežu", naveo je Ciscov suradnik i bivši glavni inženjer Rakesh Chopra.

Kako tvrde u Ciscu, ti bi čipovi mogli pomoći u izvršavanju zadataka umjetne inteligencije i strojnog učenja sa 40 posto manje prekidača i manjim kašnjenjem, uz istovremeno poboljšanu energetsku učinkovitost.

U travnju je Broadcom najavio čip Jericho3-AI, koji može povezati do 32 tisuće GPU čipova, piše Reuters.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next