Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Hakeri DDoS napadom izbacili Microsoft iz stroja Istaknuto

Hakeri DDoS napadom izbacili Microsoft iz stroja

Microsoft je potvrdio kako su prekidi u radu pojedinih njegovih sustava početkom ovog mjeseca bili posljedica hakerskog napada.

Do prekida u radu došlo je na platformi u računalnom oblaku Azure i Microsoftovim alatima kao što su e-pošta Outlook i aplikacija za dijeljenje datoteka OneDrive.

U to vrijeme iz diva iz Redmonda nije bilo pristiglo puno informacija o incidentu. Sad su potvrdili kako je bila riječ o distribuiranim napadima uskraćivanja usluge (DDoS). Takvi su napadi među najčešćima i najbolje poznatima. Ipak, uspjeli su privremeno izbaciti Microsoftove web poslužitelje iz stroja.

Moguća poveznica s Rusijom?

Pošto Microsoft nudi veliki broj usluga temeljenih na cloudu, napad je potencijalno mogao utjecati na milijune njegovih korisnika diljem svijeta.

Nakon prekida u Microsoftu su počeli pratiti aktivnost aktera odgovornog za incident, nazvanog Storm-1359 u skladu s prijašnjim nazivima koje su koristili za takve skupine dok je istraga bila u tijeku. Prema njihovoj procjeni, čini se kako je počinitelj usredotočen na ometanje i publicitet.

U to je vrijeme skupina Anonymous Sudan preuzela odgovornost za napad. Microsoft je ovih dana potvrdio kako bi ta skupina doista mogla stajati iza incidenta.

Nakon što su proveli istragu, objavili su kako nisu našli dokaze o tome da su hakeri uspjeli pristupiti korisničkim podacima ili ih na neki drugi način kompromitirati.  Ipak, preporučili su klijentima pregled tehničkih pojedinosti i preporuka navedenih u objavi za javnost kako bi povećali otpornost svojih sustava i pomogli pri ublažavanju posljedica sličnih napada.

Anonymous Sudan pojavio se početkom ove godine. Tvrdi kako cilja države koje se miješaju u sudansku politiku ili promiču antimuslimanska stajališta.  Pojedini stručnjaci za računalnu sigurnost poveziju ih s prokremaljskom hakerskom skupinom Killnet, piše Digital Trends.

Između ostalog, zaprijetili su kako će u suradnji s Killnetom i Revilom (također proruski nastrojenom skupinom) napasti međunarodni bankarski sustav SWIFT.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next