Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Sindikat Googleovih radnika bori se protiv naredbe o povratku u ured triput tjedno Istaknuto

Sindikat Googleovih radnika bori se protiv naredbe o povratku u ured triput tjedno

Zaposlenici Googlea pružaju otpor naredbi tehnološkog diva da moraju provesti barem tri dana tjedno na radnom mjestu.

„Preko noći je profesionalnost radnika ignorirana u korist nejasnih praksi praćenja prisutnosti povezanih s našim procjenama uspješnosti", izjavio je Chris Schmidt, inženjer softvera u Googleu, u četvrtak u priopćenju koje je objavio sindikat Alphabet Workers Union, koji predstavlja dio zaposlenika i vanjskih suradnika u Googleu.

Tvrtka Alphabet Inc. koja drži Google je u srijedu poslala e-poštu zaposlenicima u kojoj navode da očekuju da se većina zaposlenika redovito vrati na radno mjesto.

„Nisu svi uvjereni u 'čarobne razgovore u hodnicima', ali nema sumnje da zajednički rad u istoj sobi ima pozitivan učinak", napisala je glavna direktorica ljudskih resursa Fiona Cicconi u e-poruci koju je pregledao Bloomberg. Cicconi je rekla da su mnogi proizvodi predstavljeni u svibnju na Google I/O, godišnjoj konferenciji za razvojne programere tehnološke tvrtke, i na događaju Google Marketing Live „osmišljeni, razvijeni i izgrađeni od strane timova koji rade rame uz rame".

Prisutnost će sada biti faktor u procjeni uspješnosti zaposlenika, rekla je Cicconi, a timovi će početi slati podsjetnike radnicima koji su redovito odsutni s radnog mjesta - osim u posebnim slučajevima poput upozorenja o kvaliteti zraka u Kanadi i na istočnoj obali SAD-a ovog tjedna. Google će ubuduće razmatrati nove zahtjeve za rad na daljinu samo iznimno, dodala je.

Sindikat Alphabet Workers Union tvrdi da ima preko 1.400 članova. Google je na kraju prošle godine zapošljavao više od 190.000 ljudi, uključujući i ugovorne radnike.

Ranije je Google planirao da zaposlenici rade u uredu tri dana tjedno u travnju prošle godine. Tijekom pandemije Covid-19 u 2021. godini, tvrtka je rekla da će otprilike 20% zaposlenika moći raditi na daljinu u punom radnom vremenu.

U siječnju je Alphabet proveo najveće smanjenje radnih mjesta u svojoj povijesti, smanjivši više od 6% svoje radne snage, odnosno otprilike 12.000 zaposlenika. Također, tvrtka je radila na smanjenju svoje imovine u nekretninama nakon što je objavila plan da će potrošiti 7 milijardi dolara na nove urede i podatkovne centre u 2021. godini. U izvješću o financijskim rezultatima za prvi kvartal u travnju, Alphabet je izvijestio da je potrošio 564 milijuna dolara na smanjenje uredskog prostora.

„Naš hibridni pristup je osmišljen kako bi uključio najbolje od zajedničkog rada uživo s prednostima rada od kuće tijekom dijela tjedna", izjavio je Ryan Lamont, glasnogovornik

Googlea. „Sada kada smo već više od godinu dana u ovom načinu rada, formalno integriramo ovaj pristup u sve naše radne politike."

Schmidt, inženjer softvera u Googleu, rekao je da „politika povratka na radno mjesto koja je jednaka za sve" ignorira okolnosti života radnika.

„Zaslužujemo glas u oblikovanju politika koje utječu na naše živote kako bismo uspostavili jasne, transparentne i fer radne uvjete za sve nas", rekao je Schmidt.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next