Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Facebook izgubio bitku s privatnošću u Belgiji

Palača pravde u Bruxellesu, izvor: en.wikipedia.org Palača pravde u Bruxellesu, izvor: en.wikipedia.org

U ponedjeljak je Facebook izjavio kako će se žaliti na odluku belgijskog suda da prestanu pratiti online aktivnosti belgijskih stanovnika koji nisu korisnici Facebooka, a koji posjećuju Facebookove stranice. Sud je odredio da poštuju takvu odluku ili će plaćati 250 tisuća eura dnevno kazne.

Ovaj slučaj o zaštiti podataka počeo je u lipnju, optužujući društvenu mrežu da krši zakone o privatnosti EU zbog praćenja ljudi bez njihovog znanja i bez otvorenog Facebook računa, navodi Reuters.

Tužba se svodi na tzv. "datr" cookie, koji društvena mreža stavlja na korisnikove browsere kad posjete Facebook.com ili kliknu na Like gumb na drugim stranicama. Ta situacija omogućava praćenje online aktivnosti tog browsera.

Belgijski sud je naredio Facebooku da prestane s praćenjem unutar 48 sati ili će u suprotnom platiti 250 tisuća eura dnevno kazne, izjavila je Margot Neyskens, glasnogovornica Barta Tommeleina, belgijskog državnog tajnika za zaštitu privantosti.

Facebook se brani govoreći kako cookie identificira samo browsere, a ne ljude te kako se radi o odvajanju legitimnih posjeta od potencijalnih napadača.

Tražili su da regulaciju izvršava irski povjerenik za zaštitu podataka zbog toga što je Facebookovo europsko sjedište u Irskoj, no to je belgijsko nadzorno tijelo za privatnost odbacilo.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next