Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Teslina vozila potajice su snimala svoje vlasnike Istaknuto

Teslina vozila potajice su snimala svoje vlasnike

Između 2019. i 2022. godine skupina zaposlenika proizvođača električnih automobila Tesle privatno je putem internog sustava za razmjenu poruka dijelila snimke i fotografije koje su duboko zadirale u privatnost korisnika.

U jednoj od snimki, primjerice, vidljiv je muškarac kako se približava vozilu potpuno gol. Ali, također su dijelili i snimke sudara te izljeva bijesa na cesti.

Jedna od njih prikazuje kako je Tesla, krećući se velikom brzinom u naselju, udarila dijete na biciklu. Dijete je odletjelo na jednu, bicikl na drugu stranu. Taj se video proširio po Teslinim uredima u gradu San Mateu u Kaliforniji poput šumskog požara, rekao je Reutersu jedan od devet bivših zaposlenika tvrtke Elona Muska koji su pristali govoriti o tome što se događalo u njoj. Ukupno su ih kontaktirali više od 300.

Nije ih briga za zaštitu privatnosti

Druge su snimke bile benignije - primjerice, može se vidjeti pse i smješne prometne znakove koje su zaposlenici koristili za izradu memova, pa ih potom objavljivali u grupama za privatne razgovore.

Teslini zaposlenici također su mogli zaviriti u garaže i druge objekte u privatnom vlasništvu. Neke su objave bile podijeljene između samo dva zaposlenika, dok su druge došle do više njih.

Tesla na svojim službenim stranicama tvrdi kako snimke kamera ugrađenih u ta vozila ostaju anonimne i nisu povezane s vlasnikom ili njihovim autom.

I to se pokazalo kao neistinito. Sedam bivših djelatnika Tesle priznalo je kako je računalni program s kojim su radili na poslu mogao prikazati lokaciju snimki, što je potencijalno moglo otkriti i gdje vlasnik vozila živi.

Neke snimke su, čini se, bile napravljene dok je vozilo bilo parkirano i isključeno, iako je ta mogućnost navodno uklonjena još prije nekoliko godina.

Pojedini bivši zaposlenici Tesle s kojima su novinari Reutersa razgovarali rekli su kako im nije smetalo dijeliti snimke korisnika jer su smatrali kako su vlasnici njihovih vozila dali privolu za to ili davno odustali od ideje da je moguće sačuvati osobne podatke privatnima.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next