Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Tesla oborila rekorde, ali ipak poslovala ispod očekivanja Istaknuto

Tesla oborila rekorde, ali ipak poslovala ispod očekivanja

Tesla je u trećem tromjesječju 2022. godine ostvarila 21,45 milijardi američkih dolara prihoda.

Neto prihodi su se gotovo pa udvostručili u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, s 1,62 na 3,3 mlrd. USD.

Bili bi i veći da nije bilo povećanja troškova sirovina, kao i problema s povećanjem proizvodnje u tvornicama u Njemačkoj i američkoj saveznoj državi Teksas, kao i s proizvodnjom baterija tipa 4680. Na poslovne rezultate utjecalo je i jačanje američkog dolara u odnosu na druge ključne svjetske valute.

Zarada po dionici bila je 1,05 USD, gotovo pa dvostruko veća nego u isto vrijeme lani, kad je iznosila 62 američka centa.

Uspon odjela za energetiku

Prihodi od prodaje automobila bili su 18,69 mlrd. USD, za 55 posto veći nego u trećem kvartalu 2021., uz bruto maržu od 27,9 posto, koliko je iznosila i u prethodnom tromjesječju.

Tesla je u zadnja tri mjeseca isporučila 343.830 vozila, više nego ikad dosad, ali je podbacila u odnosu na prognoze analitičara, koji su očekivali kako će ta brojka biti u rasponu između 358 i 371 tisuće vozila.

Proizvodnja je dosegnula razinu od 365.923 vozila.

Kao što je ranije bilo najavljeno, Tesla bi trebala tijekom prosinca ove godine krenuti s proizvodnjom kamiona Semi i postići 50-postotno povećanje isporuke vozila na godišnjoj razini. Nije objavljeno puno pojedinosti vezano uz Cybertruck, tek ako bi proizvodnja tog vozila trebala krenuti u tvornici u Teksasu.

Teslin odjel koji se bavi energetikom zabilježio je značajan rast nakon što je neko vrijeme zaostajao za proizvodnjom automobila.

Poslovanje koje, između ostalog, obuhvaća kućne baterije Powerwall poraslo je za 62 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je za rezultat imalo 2,1 gigavat-sati instalirane snage.

Velikim dijelom to je posljedica toga što je Tesla od kupaca koji kod nje uzimaju solarne panele počela tražiti i kupovinu Powerwalla, piše Tech Crunch.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next