Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Je li kazna Tornado Cashu prekretnica za decentralizirane financije? Istaknuto

Je li kazna Tornado Cashu prekretnica za decentralizirane financije?

Ukupni depoziti u sektoru decentraliziranih financija od početka 2022. godine pali su za oko 61 milijardu američkih dolara, prema podacima tvrtke Defi Llama.

Američko Ministarstvo financija u međuvremenu je kaznilo Tornado Cash - jednu od najvećih platformi koja na jednom mjestu drži na tisuće računa s kriptovalutama kako bi pojačalo zaštitu anonimnosti korisnika - zbog toga što je korištena za pranje novca.

Nakon toga su brojni projekti decentraliziranih financija bili prisiljeni blokirati sredstva povezana s digitalnim novčanicima u Tornado Cashu. To je smanjilo decentraliziranost te platforme, ali i zadalo udarac njenim zagovornicima, koji tvrde kako Tornado Cash i slične platforme imaju legitimno pravo na zaštitu privatnosti te kako bi vlasti trebale progoniti pojedine korisnike, ne cijelu ideju decentraliziranih financija.

U padu s tržištem

Prosjek korištenja takvih servisa tijekom razdoblja od 30 dana dosegao je najvišu razinu ikad krajem travnja ove godine, kada je iznosio 51,8 milijuna USD, odnosno oko dvostruko više nego godinu dana ranije, kažu podaci tvrtke Chainalysis iz srpnja. Nakon toga je došlo do pada, skupa s cijelim tržištem kriptovaluta, piše Reuters.

Aave i Uniswap, dvije popularne platforme koje su blokirale digitalne novčanike povezane s Tornado Cashom, zabilježile su nakon toga pad pohranjenih sredstava. Moguće je dio tih gubitaka pripisati padu tržišta općenito. U Uniswapu, recimo, tvrde kako su tjedni opsezi trgovanja otprilike stabilni na razini od osam mlrd. USD.

S druge strane, nevolje s kojima se platforme za decentralizirane financije susreću mogle bi ohrabriti tradicionalne institucionalne ulagače na ulazak u ovaj tržišni segment. Naime, mogle bi sankcije protumačiti kao korak prema strožoj regulaciji, što bi tržištu dalo višu razinu legitimnosti.

Prema podacima tvrtke Chainalysis, tijekom ove godine blizu četvrtine sredstava na platformama za decentralizirane financije je potencijalno ilegalno. Taj je udio prošle godine iznosio 12 posto. Samo je putem Tornado Casha oprano barem 1,54 mlrd. USD, tvrde u tvrtci Elliptic.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next