Biz Tech web portal powered by vidi logo2

4 koraka za zaštitu privatnosti prema Microsoftu Istaknuto

4 koraka za zaštitu privatnosti prema Microsoftu

Pitanje privatnosti i zaštite podataka, bez obzira da li se radilo o osobnoj ili poslovnoj svrhi, danas je pod velikim pitanjem zbog nadležnosti i sraza između američkog i europskog legalnog okvira. Microsoftov šef pravne službe Brad Smith u svom blogu izjavio je kako je vrijeme da državna vlast Amerike i Europe zajamči svojim stanovnicima zaštićenost njihovih podataka, čak i kod prelaska granica.

Naveo je četiri koraka koja bi trebala poduzeti državna vlast, kako bi se osigurala privatnost korisnika ali i kretanje podataka preko granica.

Očuvanje prava na privatnost preko granica navodi kao prvi korak. Ovdje objašanjava da ukoliko je podatak spremljen na američkim serverima koji pripada EU, američka vlast jedino može pristupiti podatku na način da odgovara EU zakonima.
Ovaj slučaj trebao bi vrijediti i u suprotnom smjeru.

Drugi korak je osnivanje novog trans-atlantskog ugovora. U njemu bi se i američka i europska strana trebali složiti oko stvaranja procesa otpremanja podataka. Kad postoji potreba za pristup podacima stanovnika, prvo bi se trebali suglasiti s vlastitim zakonima a potom i pitati za dopuštenje državne vlasti u kojem taj stanovnik živi.

Iznimka spomenutim koracima odnosi se na situaciju kada stanovnik putuje preko Atlantika, navodi službeni blog.

Zadnji korak bio bi, prema Smithu, uzimanje prave kompanije za podatke. U današnjem stanju, američka vlast odlazi kod pružatelja cloud servisa kako bi upitali za podatak zaposlenika kompanije koji koristi Microsoftove servise. Smith je naglasio kako državni autoritet ide s ovlaštenim nalogom kod kompanije gdje radi zaposlenik kako bi upitali za podatke. To znači, da bi američki i europski autoritet treba otići izravno kod kompanije koja je uključena u proces.

Microsoft smatra kako su stari zakoni zastarjeli i nisu u skladu s današnjim razvojem tehnologije. Nedavni slučaj sa Safe Harbor ugovorom između Amerike i Europe o prijenosu podataka proglašen je nevažećim. Novi ugovor Safe Harbor ugovor trebao bi biti donešen do kraja siječnja 2016.godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next