Biz Tech web portal powered by vidi logo2

AMD na kraju 2021. uprihodio gotovo upola više nego godinu prije Istaknuto

AMD na kraju 2021. uprihodio gotovo upola više nego godinu prije

AMD je u četvrtom tromjesječju 2021. godine nadmašio očekivanja analitičara kad je riječ o prodaji i zaradi, a očekuju i kako će ovo biti izvrsna godina.

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača procesora ostvario je prihod od 4,83 milijarde američkih dolara (očekivalo se 4,53 mlrd. USD), za 49 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Zarada je bila 0,92 USD po dionici, za 26 posto veća nego lani.

Do kraja ove godine očekuju prihod od 21,5 mlrd. USD, značajno više od prognoziranih 19,26 mlrd. USD. Uspiju li ostvariti taj cilj, bit će to povećanje od 31 posto u usporedbi s 2021. godinom. U prvom kvartalu bi im prodaja čipova za web poslužitelje i osobna računala trebala donijeti pet mlrd. USD.

Rast na konzolama

Tijekom prošle godine AMD-ova prodaja je rasla za 68 posto, uz porast bruto marže za tri posto, na 48 posto. Odličan rezultat mogu ponajprije zahvaliti porastu potražnje za osobnim računalima i drugim elektroničkim uređajima koji koriste procesore tijekom zadnje dvije godine.

Značajan doprinos je dala i nova naprednija generacija čipova Ryzen i Radeon, s kojom su mogli izazvati Intel, tvrtku koja dominira tržištem čipova za osobna računala.

Odjel koji se bavi računalstvom i grafikom zabilježio je 32 posto veći prihod, i dosegnuo 2,6 mlrd. USD. No, puno je veći porast ostvario odjel zadužen za web poslužitelje za računalstvo u oblaku i igraće konzole, koji je ubilježio 75 posto veće prihode (2,2 mlrd. USD). Taj bi segment trebao i tijekom ove godine ostvariti dobre rezultate, ponajviše zbog potražnje za Microsoftovim i Sonyjevim igraćim konzolama.

AMD je bio najavio kako namjerava za 35 mlrd. USD preuzeti tvrtku Xilinx. U međuvremenu su dobili odobrenje kineskih vlasti za akviziciju, ali ta transakcija još nije zaključena jer se čeka odobrenje američke regulatorne agencije Federal Trade Commission.

Tijekom ove godine planiraju proširiti proizvodne kapacitete, ali nisu naveli koliko su spremni uložiti u to. Prošle godine su potrošili milijardu USD kako bi osigurali dugoročne proizvodne kapacitete, piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next