Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Održano predstavljanje Exasol samooptimirajuće in-memory analitičke baze podataka Istaknuto

Održano predstavljanje Exasol samooptimirajuće in-memory analitičke baze podataka

Tvrtka Megatrend poslovna rješenja predstavila je Exasol samooptimirajuću analitičku in-memory bazu podataka.

Sudionicima događanja predstavljeno je kako odgovoriti na postojeće izazove tradicionalnih relacijskih baza podataka koje često nisu dovoljno brze za poslovanje u današnjem vremenu putem korištenja Exasol analitičke baze podataka.
Događanje je otvorila Anđelka Strajher, predsjednica uprave Megatrend poslovnih rješenja – tvrtke koja je izabrana kao partner za implementaciju Exasol rješenja na području Hrvatske.

Andjelka Strajher CEO Megatrend poslovna rjesenja

Gost iz Njemačke Christian Langmayr, Global Community Evangelist, je na početku predstavio tvrtku i produkt Exasol te iznio nekoliko bitnih činjenica s obzirom da su i produkt i kompanija novi na hrvatskoj IT sceni. Sama kompanija osnovana je 2000. godine, a produkt je razvijan u razdoblju od 1990. do 2000. godine na Sveučilištu Friedrich-Alexander na fakultetima u Erlangenu i Nürnbergu u Njemačkoj.

Exasol je najbrža in-memory analitička baza na svijetu, inteligentna i visoko učinkovita, omogućuje masivno paralelno procesiranje zahtjeva i upita, skalabilna je i fleksibilna te razvijena na inovativnim algoritmima. Exasol je samooptimirajuća baza, što znači da se puno optimizacijskog posla odrađuje bez ljudske interakcije: na primjer indeksi koji se koriste za mnoge operacije (poput spajanja tablica ili filtriranja) se kreiraju i održavaju automatski. Vrijednost koju donosi Exasol prepoznata je i u Dresner Advisory Services: Analytical Data Infrastructure Market Study u zadnje tri godine (2018 – 2020) u sklopu koje je Exasol identificiran kao best in class.

Spomenute su i studije slučajeva korištenja Exasol baze: u posljednjih nekoliko godina Exasol su uspješno u svoje sustave integrirale velike svjetske kompanije kao što su Adidas, Badoo, XING, Zalando i drugi. Za svaki pojedinu studiju slučaja je posebno istaknuto koja poslovna vrijednost je dobivena implementacijom Exasola.

O tehničkim karakteristikama i funkcionalnostima in-memory baze govorio je Jurica Levak iz Megatrend poslovnih rješenja. On je u svom izlaganju istaknuo nekoliko bitnih karakteristika i funkcionalnosti.
Detaljnije je predstavljena studija slučaja implementacije Exasol baze u Telekom Slovenije. Borut Rožac iz Telekoma Slovenije govorio je o razlozima zašto su odabrali Exasol te o prednostima korištenja nakon implementacije. Na kraju izlaganja posebno je istaknuo nekoliko stvari kao što su impresivne performanse i brzina, mogućnost povezivanja s ostalim izvorima podataka, dostupnost dokumentacije produkta te podršku od strane stručnjaka tvrtke Exasol.

Borut Rozac Telekom Slovenije

 

Mario Jurić iz Megatrend poslovnih rješenja predstavio je rezultate dvije studije slučaja realizirane u Hrvatskoj. Jedna od njih je mogućnost primjene Exasol baze podataka na primjeru financijske industrije. Druga studija je testiranje i usporedba s konkurentnom sličnom bazom podataka za anonimnog klijenta. Što se tiče rezultata usporedbe, oni su i više nego zadovoljavajući. Dokazana brzina je izvan svakih očekivanja.
Na kraju događanja Renato Telen iz Megatrend poslovnih rješenja ukazao je na trendove u analitici podataka i poslovno izvještavanje s naglaskom na nove stvari koje su neizbježne u vrlo skoro vrijeme, korištenje umjetne inteligencije, strojno učenje i proces obrade prirodnog jezika.

Tvrtka Megatrend poslovna rješenja vas poziva da se i sami uvjerite u brojne prednosti korištenja Exasol baze podataka. Ukoliko želite testirati i usporediti analitičku bazu podataka Exasol ili je isprobati u određenom projektu, stručnjaci tvrtke Megatrend poslovna rješenja stoje vam na raspolaganju za pilot projekt (POC - proof of concept). Za dodatne informacije i stručne savjete oko Exasol baze slobodno se obratite na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
Tvrtka Megatrend poslovna rješenja poznata je po razvoju i isporuci kvalitetnih poslovnih rješenja baziranih na najnovijim tehnologijama iz područja poslovne analitike, Big Date, AI-ja, power računala i sustava za pohranu podataka, vlastitom podatkovnom centru te razvoju inovativnih softverskih proizvoda.

 

na vrh članka