Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Tehnološke tvrtke, autoindustrija i gaming na udaru koronavirusa Istaknuto

Tehnološke tvrtke, autoindustrija i gaming na udaru koronavirusa

Koronavirus ostavlja traga na svjetsku tech industriju i više nego što se u prvi mah činilo. Naime, osim otkazivanja najvećeg sajma mobilnih tehnologija MWC 2020 otkazana je i proizvodnja u mnogim tvrtkama u tzv "mainland" Kini u kojoj se nalaze vrlo bitni proizvođači komponenata koji se koriste u gotovo cijeloj svjetskoj industriji potrošačke elektronike.

Inače uobičajena stanka od 2 tjedna koja svake godine, radi kineske lunarne Nove godine, zaustavi gotovo sve poslove i proizvodnju u Kini, naučila je tvrtke širom svijeta tijekom vremena da pametnije planiraju zalihe no ove godine nisu očekivali da će pogoni ostati ugašeni i tjednima nakon te dvotjedne pauze. Mnoge kineske provincije produljile su otvaranje pogona na 1. ožujka nakon prvotnog produljenja koje je bilo 10. veljače.

Osim samih proizvodnih pogona problem su i same retail trgovine unutar Kine koje primjerice Appleu, Microsoftu, Tesli, Samsungu osiguravaju značajan izvor prihoda.

Primjerice Apple Store u Pekingu ponovno će otvoriti svoja vrata ali tek nekoliko sati dnevno s velikim mjerama opreza i protokolima čišćenja i dezinfekcije. Google je zatvorio svoje urede blizu Hong Konga, a ovisno o širenju virusa na Tajvan i Hong Kong moguće je širenje takve politike i na ta područja.

Amazon je objavio zatvaranje ureda u Pekingu, Shenzenu Shanghaiu i Guangzhou. Zaposlenici koji su trebali putovati iz Kine ili su bili u Kini savjetovani su da ostanu i rade od kuće ako je to moguće minimalno 14 dana koliko traje karantena. LG i Razer savjetovali su slično svojim zaposlenicima.

Naravno, najveći problem za sada je isporuka komponenata za sklapanje smartfona, VR headseta, automobila, laptopa i druge potrošačke elektronike jer gotovo svi proizvođači bar malim djelom ovise o kineskim proizvođačima. Primjerice, potpuno je izvjesno kašnjenje novog iPhonea jer je neizvjestan početak rada Foxconnove tvornice u Zhengzhou koji je zadužen za njegovo sklapanje.

Tesla je odgodila isporuku Model 3 ali s najavom obnavljanja proizvodnje u pogonu u Shanghaiu.

Huawei, Oppo, Xiaomi i Lenovo za sada su pogođeni ovom situacijom značajnije jer se nekima od navedenih pogoni nalaze u najgore pogođenoj regiji Hubei.

Huawei koji je trebao biti domaćin velikoj developerskoj konferenciji odgodio je taj događaj za kraj ožujka a najavljeni turnir League od Legends niti nema najavu novog datuma mogućeg održavanja.

Više do 50 velikih avio kompanija je većim dijelom ili u potpunosti prekinulo promet prema Kini pa su osim roba za sada ugroženi i događaji na kojima se očekuje dolazak Kineskih državljana poput velikog PUBG kvalifikacijskog natjecanja u travnju koji je bio predviđen održati se u Berlinu.

Turizam je iduća industrija koja će biti prilično pogođena ovom situacijom ako se produlji razdoblje karantene u kineskim gradovima jer su mnoge zemlje počele ozbiljno računati na kineske turiste pa i Hrvatska među njima no preostaje za vjerovati da naše ministarstvo turizma ima neki plan kako se nositi s mogućim posljedicama.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next