Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Ukrajina je legalizirala kriptovalute Istaknuto

Ukrajina je legalizirala kriptovalute

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij potpisao je zakon kojim su u toj državi de facto legalizirane kriptovalute.

Od početka ruske invazije brojni pojedinci i skupine poslale su u Ukrajinu donacije u kriptovalutama vrijedne desetke milijuna američkih dolara, nastojeći pomoći borbi.

Zakon kojeg je Zelenskij potpisao ukrajinski je parlament odobrio tijekom prošlog mjeseca. Njime su postavljeni pravni okviri za pokretanje legalnog tržišta virtualnom imovinom.

Država jamči za štednju i depozite

Sve tvrtke koje se bave kriptovalutama i drugim oblicima državne imovine morat će se registrirati. Ukrajinske banke dobile su dozvolu za otvaranje računa tvrtkama koje se bave kriptovalutama. Regulacijom tržišta bavit će se Narodna banka Ukrajine i Nacionalno povjerenstvo za vrijednosnice i i tržište dionicama.

Država se obvezala štititi štednju i depozite u kriptovalutama na isti način kao što to čini za svoju sadašnju valutu hrivnju.

Prema podacima ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju, ta je država od početka rata primila više od 54 mil. USD kriptovaluta u donacijama. Prema pisanju medija, moguće je kako je taj iznos dosegnuo i sto mil. USD. Stoga ne čudi što je legalizacija uslijedila po kratkom postupku.

Osim što su među glavnim kanalima za donacije Ukrajini, kriptovalute bi mogle pomoći Rusiji u ublažavanju (ako već ne i potpunom zaobilaženju) financijskih sankcija koje su joj nametnule zapadne države zbog invazije.

Ukrajinski građani također u sve većoj mjeri kupuju kriptoimovinu. Promet na njihovoj platformi Kuna porastao je za 200 posto nakon što su ruske postrojbe u veljači krenule u napad.

Zamjena kriptovaluta za tradicionalnu kojom se može obaviti kupovina i dalje je često nužna i zahtjevna, ali bi legalizacija sektora koji se bavi kriptovalutama trebala pomoći u rješavanju barem dijela problema, piše Verge.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next