Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Londonska burza metala u problemima zbog divljanja cijene nikla Istaknuto

Londonska burza metala u problemima zbog divljanja cijene nikla

Londonska burza metala bila je prisiljena zbog tehničkih problema ponovno obustaviti trgovanje nakon što je tjedan dana bila van pogona zbog naglog porasta cijena.

Najstarija burza metala na svijetu je 16. ožujka zaustavila transakcije tek minutu nakon što je trgovanje ponovno počelo. Tehnički problemi su bili otklonjeni, ali je tijekom poslijepodneva zabilježeno vrlo malo transakcija. Bio je to dan s najmanje trgovanja od studenog 2006. godine.

Do obustave prošlog tjedna došlo je dan nakon što je kineska grupacija Tsingshan Holding kupila velike količine nikla odjednom, zbog čega je cijena tog metala u samo nekoliko sati porasla za više od 50 posto, na rekordnih više od sto tisuća USD po toni.

Zabrinutost zbog ruske invazije Ukrajine

Kako bi spriječili divljanje cijena, u Londonskoj burzi metala su uveli ograničenja trgovine. Ali, zbog tehničkih problema pojedine transakcije su ih uspjele zaobići.

Zbog toga se burza našla pod novim valom kritika, i to nakon što je već bila njima izložena nakon što je obustavila trgovanje uslijed naglog porasta cijena, zbog čega su se pojedini trgovci našli suočeni s gubicima koji se mjere u milijardama američkih dolara.

Cijene nikla na toj burzi koriste se kao referenca pri trgovanju između krajnjih korisnika i proizvođača. Obustava i problemi u radu ponukali su pojedine trgovce na razmatranje mogućih alternativnih načina obavljanja transakcija, piše Reuters.

Nikl je ključna komponenta pri izradi baterija za električna vozila, a koristi ga se i pri izradi nehrđajućeg čelika. Cijena tog metala u porastu je bila i prije invazije Rusije na Ukrajinu. Iz Rusije dolazi oko deset posto globalne opskrbe niklom. To bi moglo biti dovedeno u pitanje zbog sankcija koje su zapadne države nametnule toj državi.

Trgovanje niklom na Šangajskoj burzi bilo je obustavljeno na jedan dan tijekom prošlog tjedna. U srijedu se njime trgovalo po cijeni od oko 37 tisuća USD po toni.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next