Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Veliki iskorak SAD-a prema širokom prihvaćanju kriptovaluta Istaknuto

Veliki iskorak SAD-a prema širokom prihvaćanju kriptovaluta

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je istragu koja bi trebala otkriti pogodnosti i rizike kriptovaluta.

Zbog te dugo očekivane uredbe industrija kriptoimovine bila je na iglama, između ostalog i zbog rastuće zabrinutosti regulatornih tijela diljem svijeta radi tržišta digitalnom imovinom u nastajanju. Do zastoja u njenoj objavi došlo je, navodno, zbog razmimoilaženja u mišljenjima između Bijele kuće i ministrice financija Janet Yellen.

Tržište kriptoimovinom dobilo je naznaku kako će uredba ipak uskoro biti izdana nakon što je američko Ministarstvo financija nehotice objavilo, pa zatim obrisalo objavu u kojoj ju se naziva povijesnom, a moglo se i pročitati ponešto pojedinosti o njenom sadržaju.

Biden je uredbu potpisao u srijedu, 9. ožujka. Savezne agencije je pozvao na jedinstven pristup regulaciji i nadzoru digitalne imovine.

Šest ključnih područja

Najavljene mjere fokusirat će se na šest ključnih područja:

  • zaštita potrošača i ulagača
  • financijska stabilnost
  • nezakonite aktivnosti
  • konkurentnost Sjedinjenih Država na globalnoj razini
  • financijska uključivost
  • odgovorna inovativnost.


Važan dio uredbe je zaštita potrošača. Nebrojeno puta dosad se pokazalo kako je lako ljude prevariti pomoću kriptovaluta ili ih pokrasti kibernetičkim napadima na mjenjačnice i platforme za trgovanje.

Ministarstvo financija zaduženo je za procjenu i razvoj preporuka za buduću politiku regulacijie kriptovaluta, a zatražen je i nadzor te mjere sigurnosti kako bi bili umanjeni financijski rizici kojima digitalna imovina može zaprijetiti sustavu u cjelini.

Biden je pozvao također na koordiniranu akciju u suzbijanju ilegalnih aktivnosti pri korištenju digitalne imovine, kako u SAD-u tako i u inozemstvu.

Prošlog mjeseca američke vlasti su zaplijenile bitkoine vrijedne 3,6 milijardi američkih dolara, što je bila najveća pojedinačna zapljena te vrste dosad.

Nakon ruske invazije Ukrajine dio stručnjaka je zabrinut kako bi pojedinci i institucije u Rusiji mogli posegnuti za kriptovalutama kako bi izbjegli sankcije. Zagovornici kriptovaluta tvrde kako to neće biti lako.

Biden se dotaknuo i energetskog troška proizvodnje digitalnih valuta. Zatražio je pronalaženje načina kako smanjiti negativan utjecaj tog procesa na okoliš.

Također, inicirao je istragu koja bi trebala pokazati što bi uvođenje digitalnog izdanja dolara moglo značiti, piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next