Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Coinbase blokira 25.000 ruskih kriptoračuna Istaknuto

Coinbase blokira 25.000 ruskih kriptoračuna

Tvrtka Coinbase objavila je kako trenutno blokira 25 tisuća adresa s kriptovalutama, povezanih s ruskim državljanima i pravnim entitetima.

Čim je počeo rat u Ukrajini bile su se pojavile sumnje kako bi Rusija mogla pokušati izbjeći sankcije zapadnih država korištenjem kriptovaluta.

Između ostalih, oglasili su se zakonodavci u Sjedinjenim Državama, među kojima je i senatorica Demokratske stranke Elizabeth Warren, koja je od ministrice financija Janet Yellen zatražila plan provedbe sankcija kad je riječ o kriptoimovini i tržištu.

Šef pravne službe Coinbasea Paul Grewal je naglasio kako se u toj tvrtci pridržavaju novih pravila postavljenih nakon ruske invazije. Upogonili su, naveo je, "sofisticiranu analitiku za blockchain" kako bi otkrili korisničke račune neizravno povezane s blokiranim korisniicma.

Tako su došli do 25 tisuća korisničkih računa koje trenutno blokiraju jer vjeruju kako su uključeni u nelegalne aktivnosti.

Rusija financijski sve izoliranija

Grewal nije otkrio kad je blokada postavljena niti koliko je ograničenja povezano s auktualnim sankcijama. Naime, u jednom primjeru navedene su sankcije iz 2020. godine, kojima je obuhvaćen Rus s mogućih 1.200 korisničkih računa, piše Verge.

Tvrtke koje se bave kriptovalutama nastoje umanjiti vrijednost koju one mogu imati za provedbu ilegalnih transakcija velikih razmjera.

Osnivač servisa Binance Chanpeng Zhao nazvao ih je premalim za Rusiju, pozivajući se na iznimno nizak stupanj prihvaćanja u toj državi. Slično mišljenje dijeli i Grewal. Uvjeren je kako ruska vlada i organizacije koje podliježu sankcijama trebaju, kako bi ih zaobišli, količine digitalne imovine do kojih jednostavno ne mogu doći.

Sankcije, doduše, zasad ne obuhvaćaju obične građane Rusije, iako je Ukrajina zatražila da budu proširene i na njih.

S druge strane, Ukrajina je do kraja prošlog tjedna primila inozemnu pomoć putem kriptovaluta u vrijednosti od oko 54 milijuna američkih dolara.

Rusija je također u sve većoj mjeri izolirana od šireg tradicionalnog financijskog sustava. Tijekom proteklog vikenda Mastercard i Visa su obustavili poslovanje u toj državi, a isto je učinilo i niz tehnoloških tvrtki i servisa.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next