Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Netflix i TikTok prestaju poslovati u Rusiji Istaknuto

Netflix i TikTok prestaju poslovati u Rusiji

Nakon što su prije nekoliko dana zaustavili produkciju svih TV serija Netflix je u potpunosti obustavio poslovanje u Rusiji.

Također su odložili sva preuzimanja u toj državi, a još su ranije bili obznanili kako nemaju namjeru nuditi kanale u vlasništvu ruske države na svojoj platformi, iako su na to obvezni zakonom.

Obustavom produkcije obuhvaćene su ukupno četiri TV serije, među kojima je i "Anna K.", što je trebala biti prva ruska originalna serija na Netflixu.

Zasad nije poznato koliko dugo će Netflix biti nedostupan u Rusiji. Procjenjuje se kako tamo imaju manje od milijun korisnika, dok podaci platforme Statista ukazuju na tek nešto više od 191 tisuću pretplatnika, piše Mashable. Na globalnoj razini Netflix ima blizu 222 milijuna pretplatnika.

Pritisak zbog lažnih vijesti

Prije Netflixa na slične su se mjere odlučili u Appleu, Googleu, Meta Platforms (Facebook i Instagram), Microsoftu, Nintendu, Sonyju, Intelu, AMD-u, Nvidiji, Electronic Artsu, Activision Blizzardu, Take-Two Interactiveu, Epic Gamesu, PayPalu, Airbnbu, CD Projekt Redu i nizu drugih tehnoloških tvrtki.

Obustavi se pridružio i TikTok, ali zbog ponešto drukčijih drugih razloga, piše Tech Crunch.

Prijenosi uživo i dodavanje novih sadržaja više nisu mogući zbog novog zakona prema kojem osobe za koje ruske vlasti procjene kako šire lažne vijesti o ratu u Ukrajini i ruskim oružanim snagama mogu dobiti kaznu do 15 godina zatvora, odnosno globu od 1,5 milijuna rubalja (blizu sto tisuća kuna).

Tiktokeri su, između ostalog, pratili antiratne prosvjede i druge aktivnosti, uključujući i posljedice ekonomskih sankcija na život običnih građana. Prije godinu dana brojni mladi Rusi koristili su TikTok za izradu videa u znak podrške slobodi govora i Alekseju Navalniju, aktivistu i političaru. Snimali su se kako uništavaju svoje putovnice i daju upute prosvjednicima.

Očekuje se kako će barem dio tiktokera koji se ne slažu s ruskim vlastima prijeći na YouTube, Instagram i Telegram.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next