Biz Tech web portal powered by vidi logo2

AMD, Intel i TSMC zajedno blokiraju isporuku čipova Rusiji? Istaknuto

AMD, Intel i TSMC zajedno blokiraju isporuku čipova Rusiji?

Pojavila su se izvješća prema kojima su AMD i Intel obustavili prodaju procesora Rusiji, a sankcijama se priključio i TSMC.

Potez američkih divova u industriji poluvodiča u skladu je s ranije najavljenim mjerama protiv ruske vlade zbog invazije na Ukrajinu. Ruski mediji pišu kako su potvrdu o obustavi dobili u Udruzi ruskih developera i proizvođača elektronike, a tvrdi se i kako su kineske IT tvrtke dobile obavijest od Intela kako je prodaja Rusiji zabranjena.

Protiv vojne industrije, možda i građana

Zasad nije poznato o kolikom je opsegu prodaje riječ, tek kako se ograničenja izvoza odnose na procesore koje se koristi u vojne svrhe, kao i one koje je moguće koristiti u te svrhe. U te kategorije pripadaju superračunala, mrežna oprema, vojni čipovi i slične računalne komponente.

To bi moglo značiti kako većina procesora namijenjenih građanstvu i tvrtkama, poput AMD-ove serije Ryzen i Intelove Core, neće biti time obuhvaćena. Ali, čini se kako je u pripremi privremena obustava prodaje svih poluvodiča Rusiji, bar dok se tvrtke ne dogovore što će biti moguće slati na rusko tržište, a što ne.

Američko Ministarstvo trgovine dodalo je 49 ruskih tvrtki na popis entiteta na koje se primjenjuju odredbe o ograničenju trgovine.

Sjedinjene Države isprobale su sličan pristup na kineskoj tvrtci Huawei, ali dosad nisu posegnule za njim kako bi ga primjenile na cijelu državu.

Rusiju sankcije neće zateći posve nespremnu. Ta je država pod međunarodnim sankcijama od 2014. godine i aneksije Krima, pa već godinama promiče vlastitu proizvodnju poluvodiča i gomila zalihe za situacije poput ove.

Ali, ruske čipove tvrtki kao što su Baikal, MCST, Yadro i STC module proizvodi tajvanski TSMC, koji je također pristao na izvozna ograničenja. Stoga bi i domaća proizvodnja mogla uskoro presušiti, piše Tom's Hardware.

Sankcije se isprva ne bi trebale značajno negativno odraziti na globalno tržište. Narudžbe ruske vlade čine manje od 0,1 posto ukupnih svjetskih narudžbi, dok rusko tržište u cjelini sudjeluje s 50,3 milijarde američkih dolara u globalnom tržištu poluvodiča vrijednom 4,47 bilijuna USD.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next