Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Digitalizacija poslovanja strateški put do srca korisnika Istaknuto

Digitalizacija poslovanja strateški put do srca korisnika

Klijenti su ključni pokretač transformacije koju industrija osiguranja upravo prolazi, a Wiener osiguranje kao jedan od strateških fokusa, koji će uvelike pomoći u prilagodbi prema novim potrebama, vidi upravo digitalizaciju poslovanja.

Iako su i prethodno pokazali visoku razinu spremnosti na brzu implementaciju promjena u vidu digitalizacije poslovanja, specifično razdoblje obilježeno epidemiološkim mjerama i ograničenjima samo je potvrdilo njihovu funkcionalnost, pri čemu su dodatno pojednostavnili određene procese, pokazali fleksibilnost te maksimalno izlazili u susret klijentima i partnerima. Kako bi nastavili s uspješnim rezultatima, Wienerovci moraju nastaviti nuditi inovativne i konkurentne proizvode koji će pružati vrhunsko korisničko iskustvo. Visoko postavljeni ciljevi potiču ih na izvrsnost, a dugoročno zadovoljstvo klijenata izvor je njihove svakodnevne motivacije.

Kao jedno od vodećih osiguravajućih društava u Hrvatskoj, Wiener osiguranje ističe kako odgovorno poslovanje prema zaposlenicima, klijentima te cjelokupnoj zajednici nije samo njihov cilj, već i dužnost. Pri tome žele još više poticati zaposlenike na korporativno volontiranje kroz akcije u lokalnim zajednicama i krovne projekte društveno odgovornog poslovanja, a partnere i klijente pozivaju da im se u tome pridruže ako imaju priliku. Već više od deset godina na razini VIG Grupe provodi se i projekt Social Active Day, u sklopu kojeg zaposlenici Wiener osiguranja imaju priliku volontirati kako bi pružajući podršku i pomoć postali dio rješenja aktualnih problema zajednica. Wiener redovito organizira sportske igre za sve zaposlenike, a uspješan završetak projekta zaposlenici često proslave teambuildingom. U svim navedenim aktivnostima vrlo često sudjeluju i kolege iz Wienerovog IT sektora.

Tri IT odjela unutar Wienera

Informatički sektor u Wiener osiguranju sastoji se od tri odjela - održavanja infrastrukture, podrške korisnicima i razvoja aplikacija te trenutno zapošljava dvadeset IT stručnjaka različitih profila s tendencijom daljnjeg rasta. Temeljne aktivnosti sektora su održavanje IT infrastrukture, razvoj i održavanje internih poslovnih rješenja, integracija internih sustava sa sustavima grupacije i aplikacijama trećih strana te podrška internim korisnicima informacijskog sustava.

IMG 6557

Kako bi se ubrzale i olakšale navedene integracije uvedeno je API management rješenje bazirano na mikroservisnoj arhitekturi i OpenShift platformi za orkestraciju kontejnera baziranoj na popularnim Kubernetsima koje prati najmodernije trendove razvoja aplikacija. Platforma čini rješenje za kompletno upravljanje životnim ciklusom API servisa, što Wiener osiguranju ubrzava plasiranje novih aplikacija korisnicima.
Nova rješenja primijenjena su nedavno, dok su kreirali mobilnu aplikaciju Moj Wiener putem koje klijenti mogu provjeriti sve informacije o svojim policama osiguranja. U Wiener IT odjelu vlada mindset da se svaki novi projekt rado dočekuje, jer donosi novu priliku za rast i razvoj.

Profili IT stručnjaka

U posljednjih nekoliko godina tvrtka je zapošljavala razvojne specijaliste (developere) iz područja .NET tehnologija. Rast kompanije, kao i kompleksnost informatičke i informacijske infrastrukture, iziskivao je još kvalitetniju IT podršku internim korisnicima informacijskog sustava, pa se Wiener pojačao i u tom području.
Što se tiče kompetencija, osim što moraju biti u skladu s vrijednostima tvrtke, izuzetno su važne inovativnost i moć prilagodbe. Tako je voditelj odjela razvoja aplikacija nedavno napustio svijet programiranja, a kao motivaciju da karijeru nastavi u industriji osiguranja istaknuo je priliku da organizira i vodi odjel na način koji je oduvijek želio dok je radio kao developer.
U cijelom procesu zapošljavanja posebna pozornost pridaje se međuljudskim odnosima i potiče se otvorena komunikacija, jer su, kažu nam Wienerovi IT-jevci, dobra atmosfera i zadovoljni zaposlenici neizostavan preduvjet uspješnog poslovanja. Tim je potrebno graditi kvalitetno „iznutra“, motivirati i stvoriti taj osjećaj zajedništva. Važno je i dati priznanja za njihove rezultate te ih na taj način dodatno motivirati za uspješno ostvarivanje ciljeva. Članovi Wiener tima teže profesionalnom i osobnom razvoju, a velika pozornost pridaje se i odnosima unutar tima. Vrlo je važno da se svi dobro uklope, a u IT odjelu vjeruju da je to moguće ako je atmosfera dobra, članovi tima imaju pozitivan stav i otvoreni su prema promjenama.

Dijeljenje dobrih praksi i brojne edukacije

Kontinuirano se radi na poticanju rasta i razvoja stručnjaka te se s tim ciljem osigurao širok raspon internih edukacija, a svi zaposlenici imaju mogućnost sudjelovati na eksternim edukacijama unutar osobnog područja interesa. Osim toga, redovito se dijele iskustva i primjeri dobrih praksi s kolegama iz VIG Grupe, pri čemu se posebno ističu programi mobilnosti, unutar kojih zaposlenici imaju priliku provoditi određeno vrijeme u drugim članicama Grupe i tako razmijeniti vrijedna iskustva koja mogu primijeniti po povratku u Hrvatsku, što ima neprocjenjivu ulogu u razvoju međuljudskih i profesionalnih vještina.

 DSC2305

Dodatno se provode posebni razvojni programi za successore, key performere i talente s ciljem stjecanja vještina usmjerenih na jačanje kompetencija koje su prepoznate kao važne za zajednički uspjeh kompanije.
Osim toga, na razini VIG Grupe provode se i online edukacijski programi koji su se tijekom proteklog izazovnog razdoblja pokazali iznimno korisnima u implementaciji IT rješenja.

DevOps i stručnjaci za umjetnu inteligenciju za bolje osiguravajuće proizvode

Potreba za digitalizacijom usluga i poslovnih procesa nije zaobišla ni industriju osiguranja, štoviše, postala je imperativ. Wiener osiguranje otvoreno je prema novim idejama te usvaja trendove koji će unaprijediti procese i doprinijeti još boljim rezultatima. Trenutno najveća potreba za IT stručnjacima vidljiva je u području razvojnih i integracijskih aktivnosti, a u nadolazećem razdoblju očekuje se bitan iskorak u Cloud tehnologiji, pa tvrtka planira pojačanja u tom području.

IMG 0326

Uvođenjem novih tehnologija u području upravljanja API-a i platformi za orkestraciju kontejnera raste potreba za DevOps stručnjacima. Pažljivo se prate globalni trendovi, od UI integracije u poslovne procese, edukacije zaposlenika za personaliziranu i dubinsku podršku klijentima do razvijanja novih vještina. Osim toga, stvara se sve veća potreba za vanjskim partnerstvima u području novih tehnologija kako bi osiguratelji mogli ponuditi inovativne modele proizvoda i odgovoriti i na najzahtjevnije potrebe klijenata.

Kako bi to partnerstvo funkcioniralo, potrebna je i in-house prilagodba – interni timovi moraju biti kompetentni za suradnju s vanjskim Insure-Tech kompanijama kako bi konačan proizvod bio u potpunosti funkcionalan i nadmašio očekivanja klijenata.

Preko 22 milijuna klijenata

Wiener osiguranje VIG dio je vodeće osigurateljne grupacije u Srednjoj i Istočnoj Europi - Vienna Insurance Group (VIG), koja zapošljava preko 25.000 zaposlenika u oko 50 tvrtki koje posluju u 30 zemalja, čineći čvrst i siguran oslonac za više od 22 milijuna klijenata. Na hrvatskom tržištu, Wiener osiguranje bilježi snažan rast te stabilno drži svoju poziciju kao drugo osiguravajuće društvo ukupno i prvo osiguravajuće društvo u segmentu životnih osiguranja.

Više od 700 zaposlenika na preko 80 prodajnih mjesta diljem Hrvatske svakodnevno je na usluzi klijentima - od kvalitetnog savjetovanja prilikom odabira odgovarajućih osigurateljnih pokrića, pa sve do brze obrade i isplate šteta.

na vrh članka