Biz Tech web portal powered by vidi logo2

INA - Digitalno poslovanje i zaposlenik u fokusu Istaknuto

INA - Digitalno poslovanje i zaposlenik u fokusu

Plavi tim djeluje kao samostalni uslužni informatički centar, odnosno zasebno društvo INA Grupe, s ciljem pružanja IT usluga za sve članice INA Grupe u Hrvatskoj i inozemstvu.

Primarni zadaci su razvoj inovativnih IT rješenja, operativna i infrastrukturna podrška projektima, kibernetička sigurnost te podrška korisnicima. Uredništvo našeg časopisa saznalo je zanimljive detalje o Plavom timu, a donosimo ih u nastavku. Našu zajednicu trenutačno čini oko 180 zaposlenika. No, sadašnji Plavi tim svoje početke ima u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, kada je započela informatizacija Ine.

Napredne metode i rješenja

S obzirom na kompleksnost INA Grupe teško je izdvojiti par specifičnih profila, jer zapošljavamo developere, sistemaše i kolege u korisničkoj podršci.

Međutim, fokus nam je na osobama koje uz potrebna tehnička znanja spajaju procese, kolege i raspoložive tehnologije kako bismo neprekidno isporučivali proizvode i usluge za potrebe krajnjih korisnika. Evidentno je, dakle, da kao i ostale IT kompanije, sve više idemo u smjeru DevOps metoda poslovanja, s naglaskom na poboljšanu komunikaciju te suradnju između programera i operativnih stručnjaka.

2
Već godinama uspješno koračamo i s digitalizacijom našeg poslovanja u vidu različitih RPA tehnologija, chatbotova i elektroničkog potpisa, koristeći različite mrežne, sistemske on-prem i cloud tehnologije te Cybersec rješenja.

Svoj karijerni put ovdje mogu pronaći IT stručnjaci različitih generacija, raznih smjerova obrazovanja, iskustva te karaktera, a radimo i rješenja za specifične dijelove poslovanja INA Grupe (npr. rafinerijska prerada, istraživanje i proizvodnja nafte i plina).

Edukacije i dobivanje certifikata

Za nas su rast i razvoj zaposlenika ključni, kako za uspješno poslovanje, tako i za poticajno radno ozračje. Iz tog razloga, aktivno je nekoliko internih načina za dijeljenje znanja, no radnicima se nude i vanjske IT i non-IT edukacije. Procesi unutar Plavog tima odvijaju se po ITIL standardu, a novi kolege prolaze kroz edukacije i osposobljavanje za ITIL certifikate.

3
Također, nude im se tailor made edukacije, kao i sudjelovanje na seminarima i konferencijama. Suradnja s kolegama iz Ine i MOL Grupe luči izvrsne rezultate koji ujedno educiraju i nude besplatan know-how. Uz kolege, dobavljači su također neiscrpan izvor stručnog znanja jer kroz nova rješenja kontinuirano razmjenjujemo iskustva. Na razini INA Grupe aktivan je projekt „INA Akademija“ putem kojeg radnici dijele svoje tehničke, poslovne i „soft“ vještine. Nedavno je u pokrenut i program „Interna razmjena znanja“ putem kojeg radnici predstavljaju projekte na kojima rade te nude savjete i korisne trikove iz IT svijeta.

Razvojni inženjeri, kibernetička sigurnost i ostali profili IT stručnjaka

S vremenom se povećala potreba za ubrzanjem poslovnih procesa uvođenjem suvremenih IT tehnologija. Svi dijelovi poslovanja, od Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, preko Rafinerija i marketinga do Maloprodaje bili su, ili još uvijek jesu, podložni digitalnoj transformaciji. Kako bismo uspješno odgovorili na brojne zahtjeve stavljene ispred nas, potreba za IT stručnjacima tog profila se povećavala paralelno s porastom broja zahtjeva.

4
U ovako kompleksnoj industriji kao što je naftna, postoji nebrojeno puno poslova koji su, zahvaljujući automatizaciji, polučili značajno bolje rezultate te stvorili mjesto za učinkovitije upravljanje radnim učinkom. Te tehnologije su sve češće zastupljene u poslovanju, a stručan i inovativan kadar neminovan je za održavanje ovako dinamičnog tehnološkog napretka. Osim razvojnih i operativnih IT stručnjaka, razumijevanje poslovnog okruženja i iskustvo glavne su karakteristike stručnjaka za kibernetičku sigurnost, ali i svih ostalih non-IT kolega.

Zašto pristupiti Plavom timu?

Plavi tim nudi kreativna i jedinstvena rješenja u ponudi informatičkih usluga, prati trendove IT industrije, zapošljava stručnjake različitih generacija, interesa i profila, potiče ih na osobni rast i razvoj sukladno najboljim svjetskim praksama. Naši zaposlenici angažirani su na velikim domaćim i međunarodnim projektima na kojima mogu kombinirati sve aspekte projektnog menadžmenta. Kontinuirano razvijamo komunikacijske kanale i pružamo podršku našim internim i vanjskim partnerima.

Moguće je raditi na uredskim aplikacijama ili istraživati mogućnosti informatizacije naftnih bušotina, biti agent u pozivnom centru ili razvijati procese za logističke ili komercijalne poslove. Glavni prioritet nam je održavanje kvalitete usluge koju pružamo našim kolegama, dok temelj našeg poslovanja čini bogato stručno znanje koje proizlazi iz kreativnosti i inovativnosti pojedinaca i timova. Profili zaposlenika Plavog tima su uistinu različiti; od programera, ekonomista, projekt menadžera, geologa, do novinara, rudara, matematičara, inženjera… Neki su profesionalni sportaši, strastveni motoristi, kolekcionari, gejmeri, iskreni ljubitelji i vlasnici životinja, dok su drugi plesači, obiteljski ljudi, ronioci, volonteri, vozači drona.

Ono što ih čini jednakima je osjećaj da su na svojem radnom mjestu prihvaćeni bez obzira na privatne ili obrazovne pozadine. Brojne pogodnosti za zaposlenike zasigurno pojačavaju osjećaj pripadnosti i stabilnosti radnog mjesta, pa tako naši zaposlenici kao najčešće korištenu i najsvrsishodniju pogodnost ističu besplatan sistematski pregled te razne specijalističke preglede pokrivene našom policom osiguranja. Osim zdravlja, poseban naglasak stavljamo na well being zaposlenika, gdje kroz fleksibilne oblike rada, fleksibilnost radnog vremena, spektar pogodnosti za majke i trudnice, nagrađivanje zaposlenika, slobodan dan za prvi dan škole ili vrtića i sl., nastojimo osigurati sklad privatnog i poslovnog života. Na razini INA Grupe već duži niz godine djeluje i INA Klub volontera.

Naši zaposlenici, kojima posao podrazumijeva većinom rad na računalu, uvijek rado sudjeluju u volonterskim akcijama, ali i sportskim i drugim aktivnostima. Kao veliku prednost rada u korporaciji kao što je INA, odnosno u našem slučaju Plavi tim (tvrtka kćer Ine), naši zaposlenici vide mogućnost interne promjene karijernog puta, usvajanja novih znanja i tehnologija te mogućnost rada u internacionalnom okruženju.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next