Biz Tech web portal powered by vidi logo2

IT karijere: 3D generalist u IZIT-u Istaknuto

IT karijere: 3D generalist u IZIT-u

Posjetili smo IZIT, pravi mali 3D print Posjetili smo IZIT, pravi mali 3D print laboratorij u Zagrebu, gdje smo svjedočili jednom uobičajenom radnom danu inženjera za 3D modeliranje i 3D printanje.

3D printanje već sada vrši golem utjecaj na druge djelatnosti: IT, medicinu, umjetnost, automobilsku, avionsku i ine industrije. I u Hrvatskoj se sve glasnije čuju razgovori o 3D printanju te prednostima i manama ove tehnologije. Velik potisak ovoj tehnologiji svakako je dala popularizacija manjih, povoljno dostupnih 3D printera, a usporedno s njom proizvođači velikih, industrijskih 3D printera natječu se oko patentiranja novih tehnologija za printanje te materijala. Inovacija u ovom području ne nedostaje ni na jednoj razini.

Marko Zajec: Voditelj usluga za 3D printanje i 3D modeliranje u IZIT-u

GLAVNI LIK 3

3D printanje je također zanimljivo po tome što spaja digitalni i analogni proces stvaranja određenog proizvoda. Ono što napravite kao 3D model na računalu, mišem, tabletom i tipkovnicom, na kraju dobivate u ruke, možete pokazati drugima ili koristiti za neku osobnu namjenu. Primjerice personaliziranu masku za mobitel. Zato ne čudi sve veći interes škola, kompanija te hobista za ovu tehnologiju. S kućnim 3D printerima već sami možete početi s eksperimentiranjem, a ako vas usto privlači mogućnost karijere u području koje zahtijeva konstantnu edukaciju te svestrani interes za digitalno i analogno, mogli biste razmisliti o 3D modeliranju i 3D printanju. Je li ovaj posao upravo vaš posao iz snova, najbolje je da saznate kroz naš intervju s Markom Zajecom, voditeljem usluga 3D modeliranja i 3D printanja u IZIT-u, domaćoj firmi koja se bavi 3D printanjem na najvišoj, industrijskoj razini.

Majstor za sve

Unatoč širokom opsegu aktivnosti unutar firme, Zajec si je složio šprancu za svaki radni dan. Obavezno dan započinje kavom i čitanjem mailova koji su tek stigli ili na njih ranije nije stigao odgovoriti. Zatim čita novosti iz svijeta 3D printanja na raznim specijaliziranim portalima. Za to mu treba 15-20 minuta, nakon čega počinje raditi na onom što je trenutno zabilježeno u tijeku projekata. Dobar dio radnog dana ispunjen mu je razgovorom s klijentima. S obzirom na to da se radi o relativno novom području tehnologije, Zajec također mora kroz razgovor s klijentima shvatiti što točno klijentu treba i, ovisno o tome, odabrati koje će se tehnologije koristiti za 3D print te procijeniti koliko će projekt vremenski trajati. Na temelju toga formira informativnu ponudu i, u slučaju da je klijent prihvati, stavlja je u red aktivnih projekata.

Direktor IZIT-a Amir Šećerkadić dodaje da imaju projektno organizirani proces. “Kad dođe upit, tom upitu se dodijeljuje broj. Svi podaci koji se tiču tog upita spremaju se na određeno mjesto prema propisanoj proceduri. Kolege vode projekte u sklopu CRM sustava, gdje se sve zapisuje. Da, ako netko ode na sastanak ili put, drugi kolege to sve imaju na jednom mjestu i projekt mogu vrlo lako vizualno pratiti”.

Projekt se dodjeljuje jednom od petero zaposlenika, ovisno o tome tko ima najviše vremena, a Zajecova uloga je da u detalje objasni kolegi što je dogovoreno s kupcem, odnosno koji su ciljevi i specifičnosti projekta. Priznaje da ponekad znaju biti prebukirani. S druge strane, kad nađu višak slobodnog vremena, provode ga čitajući edukativne materijale tvrtke Stratasys, čiji su partner i službeni zastupnik. Osim što dogovara projekte, Zajec ima bogato praktično iskustvo u 3D modeliranju, 3D printanju i servisiranju 3D printeva.

Tvrtka Izit smještena je unutar industrijskog kompleksa “Končar”, a hala sa strojevima s kojima Izit, odnosno 3D grupa radi, prema okvirnoj procjeni, veća je od samog ureda za ljude.

IMG 4850

Modeliranje, printanje, servisiranje

Što se tiče samih projekata, oni su uglavnom podijeljeni u faze 3D modeliranja (ako je prethodno potrebno napraviti 3D model) i 3D printanja. U segmentu 3D modeliranja rade Geomagic Design X-om, softverom namijenjenim za povratno inženjerstvo koji u svom engineu, pomoću skenirane geometrije, olakšava izradu CAD modela. Skenirana geometrija određenog objekta je zabilježena i digitalizirana na način da uzima sve njegove savršenosti i nesavršenosti poput udaraca, ogrebotina i sl. “Kada radite CAD model, onda tu skeniranu geometriju objekta ubacite u program. I kad radite u programu, on vam na neki način olakšava i ubrzava izradu. Ako trebate neku konturu, uzmete krivulju. Fiktivna krivulja vam presiječe model i onda dobivate obris prema kojem vi, pomoću geometrijskih formi, 3D modelirate objekt”, opisuje Zajec.

Povratno inženjerstvo: U IZIT-u rade 3D modele od nule ili kroz povratno inženjerstvo, odnosno rade 3D modele na temelju skenirane geometrije.

IMG 7439

Jednom kad završi s procesom 3D modeliranja, Zajec nazove klijenta da mu postavi dodatna pitanja o tome kakvu čvrstinu modela i kvalitetu završne obrade želi. Zatim ubacuje 3D model u jedan od slicer programa. U IZIT-u koriste Objet Studio za PolyJet tehnologiju te GraphCAD Print za FDM i Insight, koji isto služi za FDM. Zajec zatim gleda na koji način će orijentirati 3D model, pa mu dodijele materijal, debljinu sloja i ostale fizičke elemente koji su printeru potrebni za model te na neki način “simuliraju” 3D print. Simulacija im daje informacije o tome koliko će im biti potrebno vremena i materijala te koliko će volumena 3D print zauzeti. I ako klijent prihvati taj model, oni ga pošalju do 3D printa, provjere je li sve u redu, stisnu start i čekaju. Ovisno o kompleksnosti, veličini i ostalim značajkama 3D printa, vrijeme printanja može trajati od sat vremena do 24 sata, nekad i duže.

Zajec također servisira i održava industrijske printere u IZIT-u. Za servis svakog tipa Stratasys printera, s kojima redovito radi, morao je proći posebnu certifikaciju u Njemačkoj i SAD-u. Usto, svake godine polaže test koji nanovo procjenjuje njegovo znanje te mu na temelju toga izdaje produženje certifikata.

Posao se uglavnom dijeli na dva područja aktivnosti. Jedno je izrada 3D modela, a drugi dio djelatnosti je 3D printanje polimera, odnosno plastomera i duromera industrijske kvalitete.

IMG 7427

Učitelj i demonstrator, pa voditelj odjela

Zajec je od malih nogu pokazivao sklonost za inženjersku struku. Kao dječak je pomagao tati oko rastavljanja i sastavljanja skutera. U srednjoj školi je, pod mentorstvom profesora Mladena Hršaka, počeo učiti o 3D modeliranju. “On je nama rekao: ‘Dečki, to je vam super, to će vam trebati u drugim firmama, bolje da tu naučite, tu vam je besplatno’”, prisjeća se Zajec koji je to ozbiljno shvatio te doma počeo raditi na nacrtima i 3D modeliranju. I to do te razine da je počeo profesoru pomagati usred nastave, odnosno jedan dio grupe vodio je profesor, dok je Zajec radio s drugim dijelom grupe, koji je imao problema. Zahvaljujući prvom mjestu koje je osvojio na državnom natjecanju tijekom srednje škole, Zajec je ostvario izravan upis na Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB). Marljiv i uporan, dobio je mjesto demonstratora na fakultetu i vodio grupu studenata kroz 3D modeliranje tijekom jednog semestra.

Uvijek postoji strah i respekt prema onome što radite, kaže Zajec, bilo da se radi o printanju objekta za nekog pacijenta ili alata koji će se koristiti u industriji.

GLAVNI LIK 1

Budući da studenti FSB-a obavezno moraju odraditi praksu, Zajec je istraživao firme koje bi mu mogle biti zanimljive te došao do IZIT-a. Firma IZIT je jedan od suosnivača klastera 3D grupa, zajedno s tvrtkama Topomatika i Tehnoprogres. Topomatika se bavi 3D skeniranjem, a IZIT rezultate njihova 3D skeniranja često rekonstruira na način da od njih napravi 3D model CAD tipa. Zbog toga IZIT i Topomatika zajedno provode praksu za studente. Zajec je prvo 10 dana proveo u Topomatici, pa 10 dana u IZIT-u. Već je razvio ljubav prema 3D modeliranju, a 3D printanje, s kojim se prvi put praktično susreo u IZIT-u, svidjelo mu se na prvu, pa mu nije bilo teško odabrati što će dalje. Nakon prakse zaposlio se u IZIT-u preko stručnog osposobljavanja.

“Počeo sam raditi u firmi kao aplikacijski inženjer preko stručnog osposobljavanja gdje sam učio napredne tehnike izrade i rekonstrukcije modela, gdje određene forme površina moraju definirati konačnu geometriju po određenim zakrivljenostima i pravilima struke. Po tom pitanju sam isto tako u tvrtci IZIT počeo, sa strane 3D printanja, ići na različite certifikate za servis i za pružanje usluga 3D printanja”, Zajec kaže, napomenuvši da mu je to mnogo pomoglo da se razvije u osobu koja može voditi cijeli odjel. Šećerkadić ističe da se Zajec ubrzo sa svojim znanjem profilirao kao netko tko je nezamjenjiv u firmi.

Ležerna atmosfera: Zajec ističe dobru atmosferu kao jednu od najvećih prednosti IZIT-a, a tome dodaje rad na industrijskim printerima te rad na raznovrsnim i zanimljivim projektima.

IMG 7431

Kako replicirati Marka

Budući da je firma IZIT jedna od rijetkih na tržištu koje koriste industrijske printere za rad, odnosno radi na najsuvremenijim dostupnim tehnologijama za 3D printanje, konkurencija za studentsku praksu ili radno mjesto među budućim inženjerima je velika. IZIT kandidatima koji kod njih žele provesti studentsku praksu daje zadatak, na temelju kojeg procjenjuje njihovu kvalitetu. “Više volimo dobiti studenta koji je spreman, s nekim početnim znanjima o nekakvim mogućnostima: 3D modeliranje, 3D printanje, sve što ga ističe”, kaže Zajec. Najkvalitetniji praktikanti ostaju u firmi.

“Najvažnije od svega je imati inicijativu. Čovjek koji bi trebao reći: ‘To je problem, ja ću ga riješiti na najkvalitetniji mogući način.’ To je osoba koja bi mene mogla zamijeniti, osoba koja je emocionalno predana da riješi problem na najefikasniji mogući način”, opisuje Zajec idealnog kandidata za radno mjesto u IZIT-u, a Šećerkadić dodaje da je završeni fakultet strojarstva isto tako važan uvjet. I, naravno, inženjersko znanje, iskustvo i način razmišljanja, ali i malo mašte pri 3D modeliranju.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next