Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Arhiva u oblacima Istaknuto

Arhiva u oblacima

Alternativa sustavu za pohranu velike količine podataka ne dolazi u obliku nekoliko diskova koje ćete morati zametati po ladicama pokućstva, već nešto s čim fizički nikad nećete imati dodira. Donosimo kratki, ali i detaljan pregled trenutne ponude deset različitih cloud backup servisa za arhiviranje najčešće velikih količina podataka s računala.

Arhiviranje protiv pohrane

Prije nego što krenemo, važno je istaknuti da su online-backup servisi različiti od online-storage servisa kao što su to OneDrive, Google Drive i DropBox. Za razliku od njih online-backup servisi mogu arhivirati bilo koji folder ili datoteku na računalu, gdje god da se ona nalazila, dok online-storage servisi imaju predoređenu lokaciju foldere ili datoteke koje se recimo u kolaboraciji koriste i oblikuju s nekoliko različitih korisnika.  Možda ono najbitnije je to da za razliku od online-storage servisa, veliki dio online-backup servisa nudi neograničeni prostor za pohranu podataka za jednokratnu (obično na godišnjoj bazi) naknadu.

Carbonite

Carbonite servis cloud pohrane podataka bio je jedan od prvih konkretnijih rješenja na tržištu

Koliko je neograničeno zapravo neograničeno?

Kao i kod svakih uvjeta poslovanja, treba dobro čitati između redova, a pogotovo ona mala slova na kraju ugovora / web stranice. Tek zapravo mali dio bakcup servisa nudi ograničene kapacitete raspona od 50 do 1 TB u svojim osnovnim paketima, dok dobra većina nudi neograničene kapacitete. No, treba ipak biti na oprezu, jer i ti ograničen paketi znaju imati svoje limite. Najčešći se to odnosi na dnevni backup limit, gdje kod besplatnih verzija, ali i jeftinijih paketa i osnovnih paketa možete imati određeni broj GB-a kojeg možete pohraniti (OpenDrive). Ostali su više-manje stvarno neograničeni u slučajevima normalne uporabe, a ostale "dječje bolesti" s kojima su se korisnici prije susretali više nisu prisutni, poput limitiranje veličine datoteke (tipa da pojedinačna datoteka ne smije biti veća od 4 GB) ili limitiranje veličine na temelju određenog tipa datoteka (na primjer da .mp4 video datoteka ne smije biti veća od 1 GB). Naravno, uvijek generalno budite na oprezu po tom pitanju, a pogotovo kada je u pitanju "fair use" politika s kojima se jasno definiraju uvjeti koji sprečavaju zlouporabu servisa od strane korisnika. Nemojte baš očekivati da ćete smjeti 24 / 7 uploadati / backupirati stvari na njihove server pri brzini od 100 Mbit/s, jer to je sve samo ne primjer normalne uporabe. Za većinu prosječnih kućnih korisnika, pa čak i SOHO korisnika, za ciljani backup osnovnih stvari poput projektnih podataka, slika, kojekakvih drugih dokumenata, 1 TB će biti i više nego dovoljno.

Ostale "cake"

Osim što morate obratiti pažnju na ograničeno neograničene kapacitete, pojedini servisi također kriju još pokoju zamku. Tu bi ponajprije spomenuli brzinu uploada i downloada bakcupa. Neovisno o tome koliko god da dobru i jaku vezu imate, pojedini servisi znaju ograničiti brzinu uploada ili downloada sa svoje strane, odnosno strane servera (tvz. bandwidth throttling). Ovdje je na udaru do nedavno najviše bio Carbonite servis, koje je i jedan ujedno od najpoznatiji, ali izgleda da su i oni počeli slušati potrebe korisnike i ukinuli ovu praksu. Na stranu toga drugi najveći potencijalni problem je broj računala kojeg možete imati pod jednim planom. Dobar dio servisa ima postavljeno ograničenje od jednog korisnika / licence po računalu, dok rijetko koji imaju više od tog ili neograničen broj. Ovo svakako treba imati na umu ukoliko se vaši planovi backupa računala sastoji od više računala, što je vjerojatno u slučaju poslovnih korisnika. Iako se čini kao must have opcija, nekolicina servisa nema mogućnost sinkroniziranja foldera, pa čak dijeljenja arhiviranih datoteka s drugim korisnicima, što opet može biti ključno u sklopu poslovnog okruženja.

IDrive

Dobar dio servisa koristi vrlo slične tehnike i korisničko sučelje u sklopu softvera koji koristite za backupiranje

Daleko od očiju, još dalje od misli

Kako zapravo sve to funkcionira?  Većina ovih servisa najviše se oslanja na princip scheduled odnosno "zakazanoga" backupa u određeno vrijeme kojeg si korisnik sam postavi. Tako ćete kod gotovo svih servisa morati instalirani zasebnu aplikaciju na svoje računalo uz pomoću kojeg se onda skenira cijeli PC u potrazi za podacima koju su vam prema njegovoj pretpostavci bitni. Tamo ćete također, ovisno o servisu koji ste odabrali, moći primjerice omogućiti enkripciju datoteke koja je dostupna kod svih, a isto tako ćete moći i ručno identificirati neke druge određene storage lokacije, folder i datoteke koje želite kontinuirano arhivirati mimo automatski određenog backupa. Cijeli princip se zapravo oslanja na "set it and foget it" filozofiju, gdje jednom kada vi odaberete i postavite vlastite parametre, program i backup servis sve sami dalje odrađuju ovisno o rasporedu i vremenu željenog backupa. Naravno, sam backup bi bio bezvrijedan da se isti ne može povratiti nazad, odnosno obnoviti ili "restore-ati". Očekivano ovdje svi servisi podržavaju kompletno povraćanje podatke na samo računalo, bilo da je riječ o individualnom odabiru pojedine datoteke ili obnavljanju / repliciranju kompleksne tree folder strukture. Neki od servisa vam dopuštaju da imate nekoliko različitih verzija istog backupa (tvz. versioning), pa tako ukoliko ste nešto promijenili a treba vam starija verzija istog dokumenta, uvijek se možete vratiti "unazad" nekoliko verzija i pronaći verziju dokumenta koju vam je trebala.  Ovakvi tipovi višestrukih backup verzija istih podataka uglavnom se čuvaju određeni  period vremena, a nakon toga se brišu (neki čak imaju i beskonačno trajanje), dok ćete kod nekih servisa biti u mogućnosti povratiti čak i obrisane originalne datoteke s PC-a.

Korisni dodaci

Na račun dosta široke ponude, odnosno velikog broja servisa koji nudi online backup, neki su se odlučili diferencirati od ostatka ponude. Ovdje se od svega najviše ističe mogućnost preuzimanja / primanja, odnosno slanja fizičke kopije backupa u obliku eksternoga diska od strane samog backup servisa. Jedino na što trebate pripaziti jest da li podržavaju slanje u vašu zemlju. Tu su i mogućnosti brisanja diska na daljinu i lociranje ukradenog uređaja, a neki od softvera podržavaju čak i backup cijelog diska računala, bilo na cloud ili lokalno na neki drugi eksterni medij.

Problematika brzine interneta

Jedan od glavnih razloga zašto ovakvi servisi kod prosječnih ne mogu prodisati punim plućima na našem području jest činjenica da većina njih ima iznimno malu brzinu slanja podataka, odnosno upload. Ukoliko koristite klasični DSL s brzinama interneta od 4 Mbit/s down / 512 Kbit/s up, pa čak i one više bliže 1 Mbit/s za upload, nemojte ni pomišljati na uzimanje cloud backup servisa, osim ukoliko ne baratate stvarno jako malim datotekama, tj. dokumentima. Za jedan 1 GB datoteke s takvom brzinom uploada trebati će vam više od 5 sati da ju postavite online. Ovime su tako cloud backup servisi zapravo rezervirani samo za one privatne korisnike koji imaju kabelski ili optički internet, te eventualno one koje imaju jako puno strpljena u slučaju klasičnoga DSL-a. Iako polako viđamo i tranziciju na VDSL tehnologiju koja donosi brzinu uploada u sferi od 2-5 Mbit/s, proći će dosta vremena dok će to biti svima omogućeno, a neki ju ruralnim dijelovima i dalje neće moći imati budući da je potrebno biti jako blizu centrale kako bi ona bila i ostvariva.

BackBlaze

Većina cloud backup servisa nudi nekoliko različitih paketa, ovisno o vašim potrebama, a neki se čak i po cijenama međusobno uspoređuju na vlastitim stranicama

Mjesto gdje se lome koplja

Gdje drugdje nego kod cijene. Još je odavno isplativost cloud based pohrane podataka nadišla klasičnu pohranu putem eksternoga diska, zbog čega ovakav način pohrane i backup podataka postaje sve primamljiviji. Početnicima će ovo možda na prvu ruku biti neobično, ali ako ciljate na praktičnost, pouzdanost (veću od ekspertnog diska), i prije svega pristupačnost, nema potreba da zazirete od ovakve načine pohrana podataka. Odmah da vam u startu kažemo, većina cloud backup servisa bazira se uglavnom na godišnjim pretplatama, a ruku na srce to jedino i ima smisla, jer ako se mislite posvetiti ovakvom načinu pohrane podataka nećete ga jedan mjesec koristiti, a drugi ipak ne. Osnovni paketi uglavnom se kreću od 50-60$, a ovisno o tome koji plan uzmete i kod kojeg servisa uzmete, varirati će vam različite opcije poput veličine kapaciteta pohrane i broj licenca, uglavnom, one stavke koje će vjerojatno više biti bitne poslovnim korisnicima i onima koji ciljaju na količinu. Da sad ne nabrajamo sve moguće varijacije na temu planova i različitih servisa koji ih nude, za detaljnije informacije najbolje uputiti na web stranicu pružatelja usluga. Što se tiče osnovnih paketa, iste smo uvrstili u tablicu gdje ćete moći jednostavno pregledati svu dostupnu ponudu i što se sve dobiva za tu cijenu, jer ionako će 90% korisnika ona biti i više nego dovoljna. Budući da su cijene dosta slične, na bi mogle nijanse presuditi, a kao svojevrsni odabir urednika posebno bi istaknuli CrashPlan i IDrive koji se prema svemu viđenom pokazali kao najbolji odabir.

Matej Majstorović

Izvor: Vidi, br. 245/246

Za brojne druge korisne i zanimljive sadržaje potražite tiskano izdanje časopisa Vidi, dostupno na svim kioscima.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next