Logo
Ispiši ovu stranicu

HUB385 predstavlja potpuno novi koncept coworkinga na hrvatskim prostorima Istaknuto

Ilustracija, izvor: Pixabay Ilustracija, izvor: Pixabay

S promjenama na tržištu koje je donio IT se promijenio i cijeli sustav poslovanja, samim time i radne okoline. Dolaskom velikih kompanija kao što je Google i Facebook, šira je publika (a samim time i tržište) upoznala tzv. "Googleovski" tip ureda - otvoren, prostran, svijetao, s kaučevima, ponegdje i stolnim nogometom, biljarom... Sve kako bi se zaposlenici u svojoj radnoj okolini osjećali što ugodnije te bili što produktivniji, ali i da bi što rjeđe išli svojim kućama jer je sve što im treba na radnom mjestu.

Uz to, u coworking uredima su nerijetko svi jednaki, bili oni direktori ili pripravnici, te se samim time olakšava i poboljšava komunikacija. Obzirom da se Hrvatska sve bolje i sve brže prilagođava svjetskim trendovima, u samome centru grada, točnije na zagrebačkoj Trešnjevci, se krajem siječnja otvara coworking ured "HUB385" koji će se prostirati na oko 2500 metara kvadratnih u prostorima bivše tvornice Heruc.

Iza projekta stoje troje bivših kolega iz Hrvatskog Telekoma, a koji danas entuzijastično rade na razvoju inovacija i start-up kulture: Ivica Mudrinić, Ivana Šoljan te Ante Magzan.

Ovom prilikom smo s Magzanom razgovarali o budućim stanarima HUB385, kako je projekt uopće financiran, te što očekuju od njega.

ITBizCrunch: Iako ste rekli da je projekt privatno financiran, obzirom na Vas, Ivicu Mudrinića, Ivanu Šoljan, nametnulo se pitanje stoji li dijelom i Hrvatski Telekom iza ovog nejga (financijski, logistički ili na neki drugi način)? 
Ante Magzan: HUB385 je potpuno samostalan projekt, neovisan o HT-u ili nekoj drugoj velikoj kompaniji ili organizaciji. Projekt je pokrenula neprofitna udruga HUB385 iza koje stojimo Ivica Mudrinić, Ivana Šoljan i ja. Udruga je financirana donacijom privatne Zaklade „Luka“, kao i partnerskim kompanijama i pojedincima koji su se kao pokretači projektu priključili financijskom i stručnom potporom – to su tvrtka IN2, investicijski fond Proficio i CEO Proficija Gavin Susman.

ITBizCrunch: Nastavno na prethodno pitanje, primijetili smo da su iza projekata ovakvog tipa često telekomi, što je i trend u svijetu. Zašto je to tako? Je li to najjednostavniji razlog – telekomi jedini zapravo imaju dostatne financijske izvore – ili je nešto drugo?
Ante MagzanGeneralno od telekoma se, kao onih koji osiguravaju infrastrukturu za tehnološki razvoj te pružaju usluge za krajnje korisnike, očekuju konstantna tehnološka unapređenja i inovacije. Stoga je logično da telekomi razvijaju vlastite startup inkubatore i akceleratore, kao što je to slučaj npr. s DT-ovim Hub:Raumom, a slične inicijative pokrenuli su i Orange, Singtel, Telefonica i drugi. 
HUB385 osim što nije financiran od strane telekoma nije niti klasični inkubator, akcelerator ili tehnološki park. HUB385 je na ovim prostorima novi koncept, platforma koja osim edukacije, mentoriranja i coworkinga, na jednom pruža i uslugu spajanja start-upova, digitalaca i slobodnjaka s etabliranim tvrtkama i njihovim R&D odjelim, odnosno s određenim gospodarskim granama (npr. poljoprivreda, prehrambena industrija, trgovina...) i njihovim potrebama. Konačni cilj je podizanje ukupne razine razvijenosti domaćeg tehnološkog i kreativnog sektora, ali i okrupnjavanja znanja te jačanja konkurentnosti domaće tehnološke industrije.

ITBizCrunch: Imate li već sada neka imena budućih stanara? 
Ante Magzan: Osim onih koji su već sami rekli da nam dolaze, za sada ne bismo nikoga drugog posebno izdvajali. Raduje nas zaista veliki interes tvrtki, ali i pojedinaca, što dokazuje da je jedan ovakav projekt Zagrebu i Hrvatskoj potreban. U ovoj fazi imamo dogovoreno 50-ak stanara, a upiti zadnjih dana postaju sve brojniji. S obzirom da nam je cilj postati središte inovacija, kreativnih ideja i izvrsnosti, želimo privući najperspektivnije i najpotentnije tvrtke, ali i pojedince koji se žele usavršavati i napredovati. I nadamo se da ćemo u tome uspjeti. 

ITBizCrunch: Hoće li prostor biti namijenjen samo radnicima u različitim domenama tehnologije (IT, digitalni marketing, web novinarstvo…)? 
Ante Magzan: HUB385 je otvoren svim startupima, kreativcima, digitalcima, slobodnjacima, ali i svim ostalim tvrtkama koje žele raditi i stvarati u stimulativnoj radnoj atmosferi i uredima «google» tipa. S obzirom na propulzivnost IT industrije, koja u Hrvatskoj raste po stopi od 20-ak posto godišnje, ali i manje početne troškove, za očekivati je da veći broj naših stanara bude iz tehnološke branše. No, kako tehnologija sama po sebi nije smisao, već služi kao platforma za porast učinkovitosti i inovacija u drugim industrijama, želja nam je privući i ostale tvrtke koje žele osjetiti korist od kolaboracije, umrežavanja i razmjene znanja, s naglaskom na ciljane edukacije i njihovu primjenjivost.

ITBizCrunch: Koliko će iznositi „stanarina“? Hoće li se razlikovati ako prostor uzima npr. privatna osoba samo za sebe ili pravni subjekt, primjerice manja tvrtka?
Ante Magzan: Tvrtkama i pojedincima ponuđeni su različiti oblici najma, od povremenog unajmljivanja radnog mjesta, ako ste kreativac koji poslom nije vezan za samo jednu lokaciju, a želite sve pogodnosti moderno opremljenog radnog prostora, preko mjesečnog najma jednog ili više stolova u zajedničkom open plan prostoru, pa sve do posebnih ureda za timove ili pojedince. Cijene ovise o tipu prostora i načinu korištenja, a u početku će HUB-a 385 prostori biti dostupni po povoljnijim early bird cijenama. Odabirom neke od ovih opcija korisnici dobivaju 24-satni pristup funkcionalnom radnom prostor, baš kao da je samo njihov vlastiti ured, svu tehnološku i komunikacijsku infrastrukturu, korištenje konferencijskih sala, lounge prostora, kafića, kuhinje, blagovaonica i tuša, uključene u cijenu najma, uz neizostavnu stimulativnu radnu atmosferu i priliku za umrežavanje i kolaboraciju s drugim tvrtkama i kreativcima.
 
ITBizCrunch: Kako ste riješili probleme komplicirane hrvatske birokracije, obzirom da je Hub385 veliki prostor i to još bivša tvornica? 
Ante Magzan: HUB385 je smješten u prostorima stare Heruc tvornice u Petračićevoj ulici na Trešnjevci. S obzirom da se radi o privatnom prostoru, s najmodavcem su dogovoreni uvjeti i realizacija je omogućena bez poteškoća. 

ITBizCrunch: Za koju granu mislite da će najviše 'naseliti' ovaj coworking prostor (startupi, tvrtke za digitalni marketing…)? 
Ante Magzan:Najviše stanara očekujemo iz ICT sektora, konkretnije mladih tvrtki i startupa, ali i slobodnjaka koji si samostalno ne bi bili u mogućnosti priuštiti korištenje najsuvremenijih poslovnih prostora i svih dodatnih pogodnosti dostupnih korisnicima HUB-a 385. Također, zbog velike koncentracije kreativnog ljudskog kapitala, ali i tvrtki iz različitih branši, kojima će biti potrebne konkretne usluge u tekućemu poslovanju, vidimo realni prostor i za tvrtke i agencije koje nude npr. odvjetničke, računovodstvene i druge savjetodavne usluge.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.