Logo
Ispiši ovu stranicu

Vertiv rangiran kao svjetski lider na tržištu hlađenja podatkovnih centara Istaknuto

Vertiv rangiran kao svjetski lider na tržištu hlađenja podatkovnih centara

Istraživanje tvrtke Omdia otkrilo je kako se održive i inovativne tehnologije poput hladne vode i hlađenje isparavanjem, kao i oblici tekućeg hlađenja, sve više usvajaju.

Globalni pružatelj kritične digitalne infrastrukture i rješenja za kontinuitet poslovanja, Vertiv, rangiran je od strane analitičke tehnološka tvrtke Omdia kao najveći svjetski dobavljač na promjenjivom i inovativnom tržištu hlađenja podatkovnih centara. Novo objavljeno istraživanje naglašava da uspostavljene tehnologije odbijanja topline poput izravnog širenja (DX), hladne vode i hlađenja isparavanjem i dalje dominiraju, a istovremeno postaju i održivije. Uz to, predviđa se rast novih tehnologija, poput raznih oblika hlađenja tekućinom, budući da operateri podatkovnih centara traže načine za daljnje poboljšanje učinkovitosti zbog povećavanja rasta power-intensive računarstva.

Izvješće Data Center Thermal Management Report 2020, objavljeno krajem 2020. godine, a na temelju podataka iz 2018.i 2019., navodi da Vertiv ima 23,5% udjela na globalnom tržištu hlađenja podatkovnih centara - više od 10% više od svog najbližeg konkurenta. Prema istraživanju, tržište termalne tehnologije podatkovnih centara porast će s 3,3 milijarde u 2020., na više od 4,3 milijarde u 2024. Vertiv je također predvodnik i na globalnom tržištu perimetarskih termalnih tehnologija s tržišnim udjelom od 37,5%, što je više od 20% od sljedećeg najvećeg dobavljača.

Uz analizu tržišne pozicije, izvješće pruža uvid i podatke o tome kako se razvija tehnologija hlađenja podatkovnih centara. Etablirane tehnologije, kao što su rashladni uređaji i vanjsko hlađenje, nastavit će zauzimati velik dio tržišta. Prema Omdiji, podijeljeni DX i dalje je primarni oblik odbijanja topline u toplinskom upravljanju podatkovnim centrom, ali hladna voda i izravno odbacivanje topline isparavanjem dobivaju na zamahu. Kako se povećala količina pružatelja usluga u cloudu i pohranjivanja podataka, potaknut je dvoznamenkasti rast uređaja za zračno hlađenje (AHU).

Omdia predviđa da će također doći do snažnog rasta raznih oblika hlađenja tekućinom - uranjanjem i direct-to-chip - za koje se očekuje da će se udvostručiti između 2020. i 2024. Nekoliko čimbenika pridonosi ovom pomaku, uključujući povećanje potrošnje energije čipa i poslužitelja, rast edgea, povećanje gustoće stalaka, kao i zahtjevi za energetskom učinkovitošću i održivošću.

„Tržište toplinskog upravljanja podatkovnim centrom nalazi se na samom vrhu točke otklona. Trenutno, postojeći toplinski proizvodi i rješenja na bazi zraka potiču rast, ali su njihove mogućnosti hlađenja ograničene zbog gustoće stalaka od 10kW+. Na tržište dolaze nove tehnologije, proizvodi i dizajni koji će pomoći u podršci uvođenja visoke gustoće stalaka i učinkovitijim operacijama koje će dovesti do promjene dinamike na tržištu do 2024.", rekao je Lucas Beran, glavni analitičar za praksu istraživanja o cloudu i podatkovnim centrima tvrtke Omdia te autor izvještaja.

Vertiv Liebert AFC

Giordano Albertazzi, predsjednik tvrtke Vertiv za Europu, Bliski Istok i Afriku (EMEA), komentirajući posvećenost kupcima, kazao je: "Trajno vodstvo tvrtke Vertiv u upravljanju toplinskom energijom pokazuje da naši kupci cijene našu stručnost na tom području, naš široki portfelj i sve veća ulaganja u tehnologiju, istraživanja i razvoj. Rashladni proizvodi i rješenja koja smo lansirali tijekom 2020. godine i naš put prema inovacijama nastavit će nuditi vodeću tehnologiju našim kupcima, omogućavajući im postizanje viših ciljeva učinkovitosti i održivosti."

Vertiv je najavio nekoliko nedavnih inovacija u termalnoj tehnologiji. U EMEA regiji, Vertiv je najavio Vertiv Liebert OFC, novu i vrlo naprednu liniju turbokor kompresorskih hladnjaka bez ulja razvijenu u partnerstvu s Geoclimom. Liebert OFC dizajniran je za upotrebu rashladnih sredstava s niskim GWP, uključujući R1234ze, kao i za pružanje visoke energetske učinkovitosti. Štoviše, čitav asortiman podnih rashladnih uređaja nedavno je redizajniran za najveću učinkovitost, uključujući izravno širenje Vertiv Liebert PDX s kompresorima promjenjive brzine i raspon rashlađene vode s najnovijim Vertiv Liebert PCW.

Osim internih inovacija, Vertiv također surađuje s vodećim grupama u industriji, a nedavno je postao platinasti član Open Compute Project (OCP). Uloga Vertiva uključivat će potpornu inicijativu za usvajanje tekućeg hlađenja kroz projekte Advanced Cooling Solutions (ACS) i Advanced Cooling Facility (ACF). Cilj je donijeti smjernice i najbolje iz prakse tehnologije hlađenja direct-to-chip i tekućeg hlađenja uranjanjem, kao i omogućiti praksu objektima gdje se nalaze podatkovni centri kako bi usvojili tekuće hlađenje

Istraživanje termalnih tehnologija koje je proveo Vertiv također ukazuje na buduće inovacije. Prema istraživanju Data Center 2025: Closer to the Edge, industrija podatkovnih centara zabilježila je velik pomak prema ekonomičnosti koju pokreću hyperscale operateri i pružatelji usluga pohranjivanja, u isto vrijeme približavajući uklanjanje topline poslužiteljima kroz stražnja vrata i tekuće sustave hlađenja dizajnirane za pružanje podrške stalcima visoke gustoće uobičajenim u računalnim objektima visokih performansi (HPC). Od više od 800 stručnjaka za podatkovne centre koji su sudjelovali u anketi, 42% očekuje da će potrebe za hlađenjem u budućnosti ispuniti mehanički sustavi, dok 22% kaže da će ih ispuniti hlađenje tekućinom i vanjskim zrakom, što je rezultat sve ekstremnije gustoće stalaka.

Za više informacija o najnovijim dostignućima tehnologije upravljanja toplinom diljem EMEA-e, pridružite se Vertiv Cooling Innovation Forumu 10. prosinca besplatnom registracijom na ovoj poveznici.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.