Logo
Ispiši ovu stranicu

20 studenata završilo automobilski softverski kolegij na FER-u Istaknuto

20 studenata završilo automobilski softverski kolegij na FER-u

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) u ljetnom semestru akademske godine 2019./2020. po prvi puta je izveden kolegij na temu AUTOSAR-a (Automotive Open Systems Architecture) koji je pohađalo 20-tak studenata FER-a.

Ovo je prvi kolegij o tom temeljnom automobilskom standardu održan na FER-u te je u potpunosti odrađen u suradnji s GlobalLogicom. Cilj kolegija bio je da studenti nauče temeljne vještine za rad sa specifičnim softverskim alatima za automobilsku industriju, s obzirom da se ta industrija ubrzano razvija i da se u Hrvatskoj otvara sve više poslovnih prilika za suradnju s mnogim svjetski poznatim brendovima.

Kolegij je koncipiran kao kombinacija teorije i prakse pa su tako studenti od programskih inženjera iz GlobalLogica u prvom dijelu nastave imali priliku čuti više o značaju AUTOSAR-a, arhitekturi sustava te o alatu „EB Tresos Studio“, koji se koristi za konfiguraciju modula AUTOSAR. Također, održane su praktične laboratorijske vježbe na kojima su studenti dobili priliku vidjeti kako ta arhitektura izgleda u stvarnom kodu te primjere propagacije poruka kroz različite slojeve arhitekture AUTOSAR. Podršku u pripremi materijala i alata za kolegij pružio je partner GlobalLogica, njemački dobavljač softvera za automobilsku industriju, tvrtka Elektrobit, ustupivši tematske materijale i svoj visoko sofisticirani softver.

Znanje stečeno na kolegiju trebalo bi omogućiti studentima da se zaposle u nekoj od softverskih kompanija kao i da budu upoznati kako izgleda sustav i osnove kako se služiti njime. Planirano je da se s izvođenjem kolegija nastavi i u sljedećem ljetnom semestru, a razmatraju se i moguće nadogradnje nastavnih materijala, poglavito u području praktičnih laboratorijskih vježbi u smislu njihovog proširenja i fokusa na praktična rješenja.

AUTOSAR kolegij 2

“Iznimno mi je drago da smo studentima FER-a po prvi puta, kroz sveučilišni kolegij, uspjeli na strukturiran i praktičan način približiti tematiku AUTOSAR a, važnog softverskog standarda za razvoj programske potpore u autoindustriji. S obzirom da se ova industrija brzo mijenja i napreduje, kod pripreme i organizacije ovakvih kolegija, praktično orijentiranih na specifične tehnologije, važna je suradnja između iskusnih stručnjaka iz gospodarstva i akademske zajednice. Zahvalio bih kolegama iz GlobaLogica na suradnji i pomoći u organizaciji kolegija, a posebno u pripremi materijala, pribavljanju softverskih alata i sudjelovanju u izvođenju različitih oblika nastave, što je omogućilo da zajedničkim snagama uspješno dovršimo provedbu prve iteracije ovog kolegija koja se odvijala u posebno izazovnim okolnostima“, rekao je izv. prof. na FER-u, dr. sc. Hrvoje Džapo.

“Cilj predavanja i vježbi je bio da studentima, koliko je to moguće, na jednostavan način objasnimo što je AUTOSAR, zašto je nastao i kako izgleda njegova implementacija koristeći komercijalne alate koje nam je ustupio naš partner Elektrobit. Odaziv studenata je bio odličan i zadovoljni smo što smo ih uspjeli zainteresirati u tolikom broju. Drago nam je što postoji veliki interes jer to i nama daje opravdani razlog za optimizam što se tiče razvoja softvera za automobilsku industriju u Hrvatskoj. Cijeli koncept online predavanja i vježbi bio je nov, kako nama tako i studentima, ali uz obostranu predanost i dobru organizaciju svi su studenti uspješno položili kolegij. Vjerujem da ćemo sljedeći semestar još dodatno usavršiti i nadopuniti predavanja i vježbe te budućim studentima pružiti što bolju pripremu za eventualni početak njihove karijere u ovom području”, istaknula je Sanda Drakulić Drenjanac, voditeljica projekta u GlobalLogicu i softverski inženjer.

Predavanja i laboratorijske vježbe na kolegiju pripremilo je i održalo sveukupno 10 programskih inženjera iz GlobaLogica, od kojih neki imaju i više od 15 godina iskustva u razvijanju softverskih rješenja za auto industriju.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.