Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Zagrebački inovacijski centar

Zagrebački inovacijski centar

Šest novih opremljenih laboratorija za inkubirane startupe

Uz program „Startup Factory“ stanari ZICER-a odnedavno na raspolaganju imaju i šest kvalitetno opremljenih laboratorija za pomoć u visokotehnološkom razvoju proizvoda

Zagrebački inovacijski centar u prostoru Velesajma okuplja više od 100 startupova koji imaju više od tristo zaposlenih i u prošloj su godini ostvarili 64 milijuna kuna prihoda. Osim što imaju povoljne cijene stanovanja, mladi projekti i tvrtke okruženi su drugim inovativnim projektima i osjećaju se dobre vibracije među startupovima. Odnedavno su opremljeni i novi prostori s vrijednom opremom u šest laboratorija.
Ziherica 4
Frane Šesnić: direktor Zagrebačkog inovacijskog centra sa žarom nam je pričao o inovativnim stanarima na velesajmskoj lokaciji
 
„Već smo dvije godine na ovoj lokaciji i neki su bili skeptični hoće li ovaj prostor biti popunjen, no vrlo se brzo pokazalo da postoji veliki interes. Imamo vrlo složen pravilnik koji je dostupan na našim stranicama. U kratkim crtama, fokus nam je da netko razvija vlastiti proizvod, da se radi o tehnološkom proizvodu i da je inovativan te da postoji tim koji ga može realizirati do tržišne održivosti. Bitno je da imaju kapacitete, volje, energije i sve što je potrebno da bi se projekt izgurao“, rekao je direktor ZICER-a Frane Šesnić te dodao:
„Timove pratimo konstantno, ali jednom ili dvaput godišnje idemo u dubinsku analizu i mogu reći da ostvaruju sve bolje rezultate, a ono što nam je drago čuti je da su svi zadovoljni prilikom koja im se tu ukazala. Mali broj startupa otpada, no imamo dosta povratnih informacija o tome da vjerojatno kao projekti ne bi uspjeli da nisu bili kod nas. Mislim da smo i mi s vremenom postali bolji u evaluaciji projekata, pa naše iskustvo služi kao dobar filter. Želimo svima koji zadovoljavaju uvjete dati šansu te potom vidjeti mogu li uspjeti.“
Kroz razgovor s direktorom Zagrebačkog inovacijskog centra pokušali smo ispipati koji su to, uz infrastrukturu, glavni benefiti za stanare.
„Okruženje gdje je agregacija pameti, inovacija, kreativnosti i tehnologija glavni je magnet koji ih privlači. Te tvrtke razvijaju vlastite proizvode na temelju svojih znanja i iskustava. Odlučili su da mogu ponuditi nešto novo na tržištu i oni su vrlo inspirativni. Ta koncentracija inovacija privlači i druge i svaki put kada prolazimo kroz to što rade iznova se oduševim. Nismo u društvu ni svjesni koliko se tu izvozi globalnim tvrtkama na vrlo visokim razinama, a firme koje tu rade izvoze upravo tim velikim igračima.
Primjećujem da upravo dok mi razgovaramo stanari u ZICER-u međusobno komuniciraju, razmjenjuju ideje i surađuju. To je jedna od temeljnih stvari koje se tu događaju“, zaključio je Frane Šesnić.
ZICER i Grad Zagreb još uvijek imaju velike ideje, a sljedeća je faza zauzimanje donjeg kata zgrade čime bi se značajno proširio pomalo već tijesan prostor. Kroz ZICER postoji i financijski instrument konvertibilnih zajmova pomoću kojih je 600 000 kuna podijeljeno na četiri startupa.
„U stranim zemljama postoje puno veći izvori financiranja. Mi smo u Gradu Zagrebu odlučili pomoći mladima da ih se zadrži u toj fazi i da ostanu ovdje. Nadam se da će razviti ozbiljnija klima s ulagačkim fondovima“, kazao je Šesnić te dodao: „Već četvrtu godinu provodimo Startup Factory akceleracijski program. Prijave su i ove godine od 1. srpnja do 15. rujna sa ciljem da ideje u ranoj fazi što prije postanu dovoljno zrele za tržište i da mogu prihodovati. To nije jedini program koji radimo, mi smo i akcelerator za Europski institut za inovacije i tehnologiju EIT gdje smo nositelj programa za climate akceleraciju.“
 

Šest novih labosa

U ZICERU se uredilo 6 laboratorija opremanjem high-tech uređajima za razvoj najzahtjevnijih projekata. Često nam dolaze stanari sa zahtjevima kojima je teško udovoljiti, ali zabilježimo ih i pokušavamo ostvariti jer smo mi tu da stanarima olakšamo kako bi se mogli fokusirati na svoje proizvode. Analizom potreba i zahtjeva kreirali smo šest laboratorija jer je cilj da se tu prototipira. Mapirali smo što većini treba i napravili projekt sufinanciran sredstvima Europske unije.
Centar za razvoj sučelja - računala, radne stanice, tableti, pametni telefoni, VR headsetovi te dodatna oprema i softveri za razvoj i testiranje aplikacijskih rješenja.
Centar elektroniku - visokokvalitetni mjerni uređaji, izvori napajanja i generatori signala te alati za razvoj, izradu, analizu i testiranje elektroničkih uređaja.
Centar za digitalnu forenziku - radne stanice i softveri za prikupljanje i obradu podataka te provođenje digitalno forenzičkih analiza.
Centar za tehnologiju zaštite okoliša - laboratorijska oprema iz područja ekotehnologija i ekološkog inženjeringa za analizu i istraživanje bioloških procesa u smjeru materijalnog ili energetskog iskorištavanja otpadnih materijala.
Centar za 3D modeliranje - 3D skener, FDM i PolyJet 3D printeri, softveri za izradu i obradu 3D modela te povratno inženjerstvo u svrhu prototipiranja i izrade novih proizvoda i komponenti.
Centar za „Internet of Things“ - implementirani sustav senzora i softverske podrške te razvojni paketi za izradu novih IoT hardverskih i softverskih rješenja temeljenih na LoRaWAN tehnologiji.
na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next