Logo
Ispiši ovu stranicu

Ericsson bilježi pad prodaje u prvom tromjesečju 2017., mijenja rukovodstvo i prilagođava poslovnu strategiju

Ericsson bilježi pad prodaje u prvom tromjesečju 2017., mijenja rukovodstvo i prilagođava poslovnu strategiju

Objavljeni su poslovni rezultati globalne korporacije Ericsson u prvom tromjesečju 2017. godine. Prodaja u proteklom razdoblju smanjena je za 11 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prilagođena za tečajne razlike, prodaja je smanjena za 16 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, djelomično zbog nižih prihoda od intelektualnog vlasništva, koji su iznosili 209 (397) milijuna eura.

Tijekom tromjesečja napravljene su rezervacije i usklađenja povezani s određenim ugovorima s kupcima u iznosu od -877 milijuna eura, otpis imovine u iznosu od -345 milijuna eura i troškovi restrukturiranja od -177 milijuna eura.

Bruto marža iznosi 13,9 %. Prilagođena bruto marža smanjena je na 30,5 % (33,9 %) uglavnom zbog nižih prihoda od intelektualnog vlasništva.

Operativna dobit iznosi -1,28 milijardi eura. Prilagođena operativna dobit smanjena je na 115 (428) milijuna eura zbog slabije prodaje i niže bruto marže.

U segmentu Mreža operativna marža smanjena je za 2%. Prilagođena operativna marža u segmentu Mreža bila je solidna s 12% unatoč slabijoj prodaji, uključujući smanjene prihode od intelektualnog vlasništva.

Operativna dobit u segmentu IT i oblak iznosi -940 milijuna eura. Prilagođena operativna dobit za segment IT i oblak negativno se razvijala u odnosu na isto razdoblje prethodne godine uz povećane gubitke. Pokrenute su mjere za poboljšanje rezultata.

Operativna dobit segmenta Mediji iznosi -292 milijuna eura. Prilagođena operativna dobit znatno je smanjena u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Istražuju se strateške mogućnosti.

Novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosi -157 (-251) milijuna eura.

Predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson Börje Ekholm komentirao je: „Dana 28. ožujka 2017. predstavili smo fokusiraniju poslovnu strategiju i novo izvršno rukovodstvo. Novom se strategijom želi revitalizirati tehnološko i tržišno vodstvo, povećati profitabilnost grupe i omogućiti uspjeh naših kupaca.
Očekuje se da će fokusiranija poslovna strategija dovesti do znatno povećane profitabilnosti već 2018. Smatramo da nakon 2018. možemo barem udvostručiti temeljnu operativnu maržu iz 2016.“

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.