Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Ericsson NT bilježi rast prihoda unatoč nepovoljnim trendovima u industriji

Ericsson NT bilježi rast prihoda unatoč nepovoljnim trendovima u industriji

Tijekom prvih 9 mjeseci ove godine kompanija Ericsson Nikola Tesla d. d. nastavila je stabilno poslovati. Prihodi od prodaje iznose 1.134,3 milijuna kuna veći su 17,2%  u odnosu na isto razdoblje prethodne godine uslijed značajnog porasta prihoda na tržištu Zajednice Neovisnih Država i Ericssonovom tržištu. Time je neutraliziran pad prihoda na domaćem tržištu i na tržištima Jugoistočne Europe.

Unatoč zahtjevnom tržišnom okruženju, ulaganja u razvoj novih rješenja te snažne marketinško prodajne aktivnosti rezultirale su uspjehom na tržištu Zajednice Neovisnih Država. Glavne aktivnosti su u području informatizacije zdravstva u Kazahstanu te implementacije LTE mreža u Bjelorusiji, Moldaviji i Armeniji.

Izvoz usluga u Ericsson bilježi rast zahvaljujući širenju poslovanja i novim odgovornostima Centra za istraživanje i razvoj i ekspertnog Centra za usluge, što pokazuje da su kvaliteta i dodane vrijednosti koje isporučujemo prepoznate od korporacije i kupaca širom svijeta. Od početka godine Ericsson NT je zaposlio 227 stručnjaka, od kojih većina radi na istraživanju i razvoju novih ICT proizvoda, rješenja i usluga namijenjenih potrebama umreženog društva.

Određen pad prihoda od prodaje bilježi se bilježi se na tržištima jugoistočne Europe, uslijed negativnih ekonomskih kretanja i složene političke situacije. „Dodatni izazov na domaćem tržištu predstavlja jaka konkurencija te konsolidacija i centralizacija nabavnih procesa od strane globalnih kupaca i operatora. U području e-sustava velik broj projekata je odgođen zbog izvanrednih parlamentarnih izbora.“, rekla je predsjednica Ericssona NT Gordana Kovačević.

U prvih devet mjeseci 2016. godine ostvarena je neto dobit od 58,2 milijuna kuna, što predstavlja 5,1% povrata od prodaje. Bruto marža niža je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kao posljedica promjena u asortimanu prodanih proizvoda i usluga te kontinuiranog pritiska na cijene. Prodajni i administrativni troškovi smanjeni su 1,5% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Kraj tromjesečja zaključen je sa zdravom bilancom i udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 31,6%. Ostvaren je i pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti od 75,1 milijuna kuna tako da ukupna novčana sredstva, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu, iznose 193,8 milijuna kuna.

„Započeli smo nov ciklus strateškog planiranja za razdoblje do 2019. godine koji se temelji na činjenicama koje opisuju trenutačno stanje u svim poslovnim i tehnološkim segmentima kao i na analizi budućih kretanja i trendova na ICT tržištu. Cilj nam je putem transformacijskih programa ojačati poslovanje u strateškim segmentima (4G/LTE, usluge upravljanja, operativni sustavi podrške, poslovni sustavi podrške, cloud, industrija i društvo) te Ericssonovom internom tržištu. Za očekivati je da će se ekonomska neizvjesnost i nepovoljni trendovi u industriji nastaviti i u budućem razdoblju. Stoga značajno mjesto u našoj strategiji zauzima odgovorno upravljanje rizicima, briga o troškovima i učinkovitosti.

I dalje ćemo inovativno jačati naše tehnološko liderstvo, ulagati u znanje i kompetencije naših zaposlenika, svjesni da nas upravo to čini snažnim poslovnim partnerom postojećim i novim kupcima.“, rekla je Kovačević

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next