Biz Tech web portal powered by vidi logo2

ARCA 2016: 180 inovacija iz 8 zemalja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Istaknuto

ARCA 2016: 180 inovacija iz 8 zemalja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu moguće je do subote razgledati oko 180 inovacija iz osam zemalja na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2016. u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske. Riječ je o inovacijama koje su već zaštićene ili su u postupku zaštite intelektualnog vlasništva, a primjenu nalaze u različitim područjima, od industrije do svakodnevne uporabe.

Među ostalima, Radionica željezničkih vozila Čakovec po prvi put na nekoj domaćoj izložbi predstavlja svoj samohodni vagon za rasuti teret, Tehnix novu eko inovaciju komposter za bioreaktorsko postrojenje, a Končar – Institut za elektrotehniku centralni pretvarač za fotonaponske elektrane. Tu su i zanimljive inovacije za svakodnevnicu poput prijenosnog sterilizatora čaša za napitke, ručne baterije sa spremnikom sredstava za samoobranu ili pak naprave protiv krađe trkaćih automobila, a kao i idejni projekt za obranu od poplava i proizvodnju električne energije. Neke od najzanimljivijih inovacija ovogodišnje izložbe nastale su u Kini, poput lifta koji ne pada, koji je, kako sami autori najavljuju, jedini takav u svijetu ili pak specijalnog prezervativa protiv AIDS-a.

U okviru izložbe na Danu inovativnih ideja predstavljene su institucionalne potpore za inovativne projekte mladih „Maria Sklodowska Curie“, NEWFELPRO i program Postani/ostani poduzetnik, a svoje inovativne ideje predstavit će Jana Pisk s PMF-a, Kristian Jambrošić s FER-a, Tadej Černivec iz tvrtke IPRC, Goran Šincek iz tvrtke Quam-Quam i Ana Popović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

U subotu je program namijenjen najmlađima koji će se moći priključiti inovatorskim radionicama pod nazivom „Inovacije kroz zabavu“, a izložba će već tradicionalno biti zatvorena dodjelom nagrada i priznanja.

Na izložbi se predstavljaju inovatori iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Kine, Irana, Poljske i Rumunjske. Svi programi besplatni su za posjetitelje.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next